6 Mayıs 2024 Pazartesi

İHD: Hapishanelerde 'öldürme politikası' izleniyor

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 2020 yılında 50, 2021 yılının ilk üç ayında ise 13 hasta tutsağın yaşamını yitirdiğini hapihanelerde tedaviye ve sağlığa erişim imkanlarının engellenmesiyle öldürme politikası izlendiğini söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 496'ncı F Oturması açıklamasını dernek binasında gerçekleştirdi.

Basın metnini okuyan Komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, hapishanelerde hasta tutsakların tedavi edilmediği ve birçok hakkının engellendiğine dikkat çekti, "Bu durum defalarca raporlara ve kayıtlara geçmiştir. Politik mahpuslar bakımından ayrıca, özellikle 90'lı yılların ortalarından itibaren, katliamlarda meydana gelen yaşam hakkı ihlalleri söz konusu olmuştur" diye belirtti.

Şahin, 1996'dan 2000'e kadar olan süreçte hapishane katliamlarında toplam 28 siyasi tutsağın katledildiğini hatırlatarak, "19 Aralık saldırısından sonra silahla, gaz bombası vb. ile katliam saldırıları yapılmadı ama yaşam hakkı ihlalleri özellikle hasta mahpusların tedavilerinin engellenmesi yoluyla, sürece yayılarak devam ettirildi, ettiriliyor" dedi.

HAPİSHANELERDE ÖLDÜRME POLİTİKASI UYGULANIYOR
Pandemi sürecinde hasta tutsakların ve diğer tutsakların sağlık hakkına erişiminin engellendiğini söyleyen Şahin, "Son iki yılda onlarca hasta mahpus tedavileri engellendiği ve serbest bırakılmadığı için hapiste yaşamını yitirdi. Derneğimizin ulaşabildiği bilgilere göre, 2020 yılında 50 hasta mahpus, 2021 yılının ilk üç ayında ise 13 hasta mahpus yaşamını yitirdi" bilgisini paylaştı.

TUTSAKLARIN SAĞLIĞA ERİŞİMİ ENGELLENİYOR
Hasta tutsaklar Sabri Kaya ve Mehmet Çelebi'nin ölmek üzereyken tahliye edildiğini ve ailelerinin yanında yaşamını yitirdiğini hatırlatan Şahin, 83 yaşındaki hasta tutsak Sıddık Güler ve aynı yaştaki hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın ölüme mahkum edildiğine dikkat çekti. Şahin, "Bunların yanı sıra tutuklu olan Ali Osman Köse, Ergin Aktaş, Ekim Polat, Mehmet Yamaç, Fatma Tokmak, Süreyya Bulut, Dicle Bozan, Serdal Yıldırım, Kemal Gömi, Kemal Özelmalı ve ismini sayamayacağımız yüzlerce hasta mahpus bu durumdadır. Tedaviye ve sağlığa erişimleri engellenerek, sürece yayılarak uygulanan içeride öldürme politikası nedeniyle, adeta ölüme mahkum edilmişlerdir" dedi.

Şahin, hasta tutsakların pandeminin yarattığı riskin göz önüne alınarak tahliye edilmeleri gerektiğini belirtti, kamuoyunu duyarlılığa, yetkilileri de göreve çağırdı.