18 Mayıs 2024 Cumartesi

İHD: Gözaltılar ifade özgürlüğüne karşı yapılmıştır

İHD İstanbul Şubesi, akademisyenlere yönelik gözaltı saldırısına dair açıklama yaptı ve gözaltıların düşünce ev ifade özgürlüğünü yok etmeye yönelik olduğunu belirtti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, akademisyenlerin gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
 
"Bilim insanlarına, insan hakları savunucularına ve muhalefete yönelik haksız gözaltılara son verilsin" denilen açıklamada, aralarında Turgut Tarhanlı, Betül Tanbay, Meltem Aslan, Çiğdem Mater ve Asena Günal'ın da olduğu akademisyenlerin serbest bırakılması istendi.
 
Gözaltıların ne ile suçlandığı dahi bilinmeyen Anadolu Kültür AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın tutuklu bulunduğu soruşturma kapsamında olduğu bilgisine ulaştıklarının belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:
"Osman Kavala'nın haksız tutukluluğuna son verilmesi gerekirken yapılan bu operasyon, siyasi iktidarın düşünce ve ifade özgürlüğüne, örgütlenme özgürlüğüne tahammülsüzlüğünün boyutlarını göstermesi bakımından dikkat çekicidir. Bu hukuksuz, keyfi baskılar kabul edilemez. Bilim insanlarını, hukukçuları, muhalefeti susturmaya yönelik baskılara son verilmeli, gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır."