20 Nisan 2024 Cumartesi

İHD Eş Genel Başkanı hakkındaki davanın gerekçesi hak savunuculuğu

Hakkında "silahlı örgüte üyelik" suçlamasıyla dava açılan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan için düzenlenen basın toplantısında, 22 Şubat günü görülecek davaya katılım çağrısı yapıldı. Açıklamada, Türkdoğan şahsında insan hakları mücadelesinin yargılanmak istendiği vurgulandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan hakkında "silahlı örgüte üye olmak" suçlamasıyla dava açılmasına ilişkin İHD Genel Merkezi'nde basın açıklaması düzenlendi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan "örgüt üyeliği" davasının gerekçesi olarak Türkdoğan'ın Garê operasyonu, tecrit ve hapishanelerdeki hak ihlallerine dair açıklamaları gösterildi. Yapılan açıklamada, Türkdoğan'ın yanı sıra İHD hakkında da davalar açıldığı belirtildi.

ALTIPARMAK: BU DAVA İNSAN HAKLARI MÜCADELESİNİN DAVASIDIR
Avukat Kerem Altıparmak davaların gerekçelerine tepki gösterdi, "İHD Başkanı tabii ki işkencenin, kayıpların, faili meçhullerin hesabını soracaktır. Tabii ki cezaevlerindeki tecrit uygulamalarının, hak ihlallerinin peşinde olacaktır. Suçun öngörülemezlik meselesi, gelip artık insan hakları savunucusunu terör örgütü üyeliği sonucuna vardırmıştır. Bu dava Öztürk Türkdoğan'ın davası değil, Türkiye'deki insan hakları mücadelesinin davasıdır" dedi.

ÖNDÜL: İNSAN HAKLARI MÜCADELESİ ENGELLENMEK İSTENİYOR
Açıklamada konuşan İHD eski Başkanı Hüsnü Öndül, İHD'nin 90'lardan sonra ilk kez Türkdoğan şahsında bu kadar ağır bir yargı süreciyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Türkdoğan'a açılan davalarla insan hakları mücadelesinin engellenmek istendiğine dikkat çeken Öndül, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nce açılan davanın ilk duruşmasının 22 Şubat saat 09.15'te görüleceğini aktardı ve insan hak ve özgürlüklerini savunan herkesi bu duruşmaya katılmaya, İHD ile dayanışmaya çağırdı.

TÜRKDOĞAN: ASIL GEREKÇE GARÊ OPERASYONUNU ELEŞTİRMEMİZ
Hakkında "örgüt üyeliği" davası açılan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da, iktidar yanlıları dışında herkesin 'terör'le suçladığını vurguladı, bu sürecin Garê operasyonuna ilişkin iktidara yönelttikleri eleştirilerle başladığını anlattı. 

'ÇALIŞMALARIMIZ KRİMİNALİZE EDİLİYOR'
İHD olarak siyasi iktidar tarafından pek çok kez hedef gösterildiklerini, pek çok dava ve soruşturmayla sınandıklarını aktaran Türkdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti devleti insan hakları savunucularını, siyasetçileri, aktivistleri, aydın ve yazarları, sendikacıları, öğrencileri, duyarlı herkesi terör örgütü üyesi olmayla suçlamaya adeta bayılıyor. İktidar dışında bulunan herkesi terör suçlamasıyla suçluyorlar. Bu rejimin ne kadar antidemokratik bir noktaya geldiğini gösteriyor. Gelin görün ki bu ülkede yargılanması gereken kamu görevlileri yargılanmıyor. Onları eleştirenler yargılanıyor" dedi. Türkdoğan ayrıca, haklarında verilmiş takipsizlik kararına rağmen böyle bir davanın açılmasını, "siyasi iktidarın insan hakları çalışmalarımızı kriminalize etmesi" olarak değerlendirdi.

ALATAŞ: HİÇBİR ZAMAN BOYUN EĞMEYECEĞİZ
İHD eski Eş Genel Başkanı Yusuf Alataş da açılan davanın hukuk, adalet ve yargının bitmişliğini gösterdiğini söyledi.

Alataş, "Hukukun bu kadar yok edildiği bir dönem yaşanmadı. En ağır hak ihlallerin yaşandığı dönemde dahi kılıf bulmaya çalıştılar. Artık kılıf diye bir şey kalmadı. Böyle bir kaygıları da yok. Hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz. Bunları mahkeme salonlarında yüzlerine de söyleyeceğiz. Düşüncelerimizi her koşulda savunacağız" dedi.