3 Mayıs 2024 Cuma

İHD engellilerin sorunlarına dikkat çekti, birlikte mücadeleye çağırdı

Engelli haklarına ilişkin devletleri sorumluluklarını yerine getirmeye çağıran İHD, toplumsal mücadeleyi örgütlemenin tüm kamuoyunun görevi olduğunu kaydetti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul ve Batman Şubeleri, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. Engellilere yönelik ayrımcı ve ötekileştirici politikalara dikkat çekilen açıklamalarda, yürütülecek toplumsal mücadelenin hep birlikte örgütlenmesi gerektiği kaydedildi. 

'MÜCADELEYİ ÖRGÜTLEMEK HEPİMİZİN GÖREVİ'
İHD İstanbul Şubesi, engellilerin hayata eşit katılım önündeki en büyük engelin resmi otoritelerin tutumu ise de toplumsal yaşamın örgütlenmesinde herkese düşen sorumluluklara dikkat çekti. Açıklamada, "Çalışma alanlarımızda, kurum temsilinde, siyasette, mecliste, yerel yönetimlerde kaç engelli yer alıyor, ailemizdeki çevremizdeki engellilerin kaçı eğitime erişiyor, çalışabiliyor,  kullanım alanlarımız engelliler için uygun dizayn edilmiş mi,  sorularına verdiğimiz cevaplar bile bu konudaki eksikliği yüzümüze vurmaya yetiyor ve içe dönük bir dönüşümü gerekli kılıyor" ifadeleri kullanıldı.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne işaret edilen açıklamada, meseleye toplumsal ve ekonomik boyutu gözardı edilmeden hak temelli yaklaşmak gerektiği kaydedildi ve eklendi: "Devletleri bu sorumluluklarını yerine getirmeye zorlayacak güçte bir toplumsal mücadeleyi örgütlemek de hepimizin görevi."

'ALANLARIMIZ ENGELLİLER İÇİN UYGUN DİZAYN EDİLMELİ'
İHD Batman Şubesi de engellilerin sokağa çıkmaları, okullara kabul edilmeleri, eğitim hakkına erişebilmeleri, iş bulabilmeleri, sosyal-siyasal ve kültürel hayata katılmalarının engellendiği kaydedilen açıklamada, toplumu oluşturan her bireyin eşit haklara sahip olduğu vurgulandı. 

Sokakta, çocuk parklarında, okullarda, hastanelerde de durumun farklı olmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Çalışma alanlarımızda, kurum temsilinde, siyasette, mecliste ve yerel yönetimlerde engelli vatandaşlarımıza daha çok yer verilmesi ve kullanım alanlarımızın engelliler için uygun dizayn edilmesi gerekmektedir" denildi.