28 Mart 2024 Perşembe

İHD: Ege Bölgesi'nde 67'si ağır 127 hasta tutuklu var

İHD İzmir Şubesi, Ege Bölgesi'ndeki hapishanelerde 67'si ağır 127 hasta tutuklu bulunduğunu belirterek, ağır hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi.
İHD İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla Konak eski Sümerbank önünde bir araya geldi. HDP yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin destek verdiği eylemde, "Susma, suça ortak olma ölüyorlar" pankartı açıldı. 
 
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabulünün 70. yılı sebebiyle hasta tutukluların durumuna dikkat çeken İHD İzmir Şube Sekreteri Ahmet Çiçek, cezaevlerindeki tecride dayalı koşulların tutukluların beden ve ruh bütünlüklerini tehdit ettiğini söyledi.
 
Çiçek, İHD cezaevleri komisyonunun yaptığı çalışmaların kesin olmayan sonuçlara göre; Ege Bölgesi'nde bulunan cezaevlerinde 67'si ağır olmak kaydıyla 127 hasta tutuklunun bulunduğunu açıkladı.
 
Tutukluların sağlığa erişim haklarının sağlanması gerektiğini ifade eden Çiçek, "Koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmesi, hastalığı olanların tedavi olanaklarından yararlanmaları için gerekli önlemlerin alınması ve ağır hastalığı olanların derhal serbest bırakılması gerekir. Adli Tıp Kurumu'nun resmi bilirkişi olarak varlığına son verilmesi, bağımsız bilirkişilik kurumunun kabul edilmesi ve İstanbul Protokolü hükümlerinin uygulanmasını gerekir. Cezaevlerinin; sivil toplum kuruluşlarının, bağımsız izleme kurullarının, özel olarak da hasta mahpuslar sorunuyla ilgili olarak İHD, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Türk Tabipler Birliği (TTB) gibi kuruluşların denetimine açık hale getirilmesini gerekir. 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu'nun cezanın infazının hastalık nedeniyle ertelenmesine ilişkin 16'ncı maddesi'nin ve ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm mahpuslarla ilgili 25'inci maddenin ağır hasta mahpusların serbest bırakılmasını engelleyen hükümlerinin değiştirilmesi ve cezaevinde bulunan tüm ağır hasta mahpusların derhal serbest bırakılmasını, istiyoruz" dedi.