6 Mayıs 2024 Pazartesi

İHD: Dersim'i unutmadık, hesap sormaya devam ediyoruz

İHD İstanbul Şubesi, Dersim katliamını unutmadığını belirtti, 4 Mayıs’ın anma günü ilan edilmesini ve Seyit Rıza'nın mezar yerinin açıklanmasını istedi. İHD, "Hesap sormaya devam ediyoruz" dedi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Dersim katliamının yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı. 

Bakanlar Kurulunun 4 Mayıs 1937'te "Şark Islahat Planı" doğrultusunda aldığı karar doğrultusunda, resmi rakamlara göre 16 bin kişinin, ancak gerçekte ise 70 bin kişinin bombalarla, kurşunlarla, yakılarak hatta kimyasal gaz kullanılarak öldürüldüğü, ölümden kurtulan çocukların yatılı okullarda ve evlatlık verildikleri ailelerde asimilasyona uğratıldığı belirtildi. Tutuklama ve sürgünlerle de tam bir soykırım gerçekleştirildiği kaydedildi.

Olayların ardından devlet ile Dersim halkının "uzlaşmasını sağlamak" için Atatürk ile görüşmeye çağrılan Seyit Rıza'nın oğlu ve yanındakilerin de tutuklanarak idam edildiği ve mezarlarının kaybedildiği hatırlatıldı.

Erdoğan'ın başbakan olduğu 2011 yılında, "Devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa ben özür dilerim ve diliyorum" dediği ancak buna rağmen hiçbir adım atılmadığı da belirtildi.

Bugün hala Dersimlilerin dillerini, inançlarını, kültürlerini, değerlerini unutmaya ve itaate zorlandığına dikkat çeken İHD, soykırım ile gerçek bir yüzleşme ve hesap verebilirliğin sağlanabilmesi için Dersim halkının yıllardır yükselttiği talepleri hatırlattı:

"- Hakikat komisyonu kurulmalı

- Dersim halkının dil, inanç, kültür ve değerlerine yönelik saldırılara son verilmeli

- Seyit Rıza ve katledilenlerin kayıp mezarları  halka teslim edilmeli

- katliamda zarar görenlerin zararlarının giderimi sağlanmalı

- 4 Mayıs anma günü olarak ilan edilmelidir."

İHD İstanbul Şubesi, Dersim soykırımını unutmadığını belirtti ve ekledi: "Hesap sormaya devam ediyoruz."