2 Mayıs 2024 Perşembe

İHD: Behçet hastası Öztel serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Behçet hastası olan ve tedevisi hapishane koşullarında mümkün olmayan tutsak Adnan Öztel'in derhal serbest bırakılmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi  Hapishaneler Komisyonu, 374. F Oturumu'nda hasta tutsak Adnan Öztel'in serbest bırakılmasını istedi.
 
Galatasaray Meydanı yasaklandığı için İHD önünde yapılan eylemde açıklayı İHD yöneticisi Mehmet Acettin okudu. PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için yapılan açlık grevi ve ölüm oruçlarına dikkat çeken Acettin, taleplerin kabul edilmesini istedi.
 
Acettin, bir çok hapishanenin ardından en son Tekirdağ 1 No'lu Hapishanesi'ne sevk edilen Öztel'e, 
2010 yılında sevk edildiği Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hastanesi'nde, 16 ay boyunca tanı konulmadan, gözünde ödem olduğu için sadece ilaç verildiğini belirtti. Bir yıl sonra Behçet hastası olma şüphesiyle tetkiklerin yapıldığını kaydeden Acettin, hastane talebinin 5 ay sonra karşılandığını belirtti.
 
Verilen ilaçların işe yaramadığını, bu nedenle Öztel'in ailesinin girişimleri üzerine Behçet hastalığı konusunda uzan olan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir doktora götürüldüğünü kaydetti. Doktorun, acilen "İnterferon” tedavisini önerdiğini buna rağmen tedavinin bir yıl sonra uygulanmaya başladığını söyledi.
 
2 Mart 2015'te Öztel'e "hapishane koşullarında kullanılması sakıncalı olabilir" raporunun verildiğini söyleyen Acettin, hapishanede tedavi koşullarının olmadığı ve tavsiye edilen ilaç tedavisinin büyük riskler taşıdığını belirterek, tedaviyi kabul etmediğini bildirdi. 
 
Memet Acettin, tedavisi gerekli şekilde yapılmayan Adnan Öztel ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. 
 
Eylem, "Adnan Öztel serbest bırakılsın", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Tecriti kaldırın ölümler olmasın" sloganlarının atılmasının ardından sona erdi.