27 Nisan 2024 Cumartesi

İHD Batman Şubesi: Tüm emekçiler için mücadele edeceğiz

OHAL KHK'leriyle yapılan ihraçlara yönelik açıklama yapan İHD Batman Şubesi, başta üyeleri Ercan Başar olmak üzere çok sayıda başvuruya ret yanıtı veren OHAL İnceleme Komisyonu'nun derhal lağvedilmesini istedi. Açıklamada, tüm emekçiler için mücadele edileceği kaydedildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Kültür Şubesi, haksız ve hukuksuz şekilde OHAL KHK'siyle ihraç edilen üyeleri Ercan Başar'ın başvurusuna OHAL İnceleme Komisyonu tarafından verilen ret yanıtına ilişkin açıklama yaptı. 

Darbe girişimi  sonrası ilan edilen OHAL fiilen sona erdirilse de fiilen sürdürüldüğü hatırlatılan açıklamada, 150 bine yakın kamu emekçisinin ihraç edildiği kaydedildi. 20 Temmuz 2021 tarihi itibariyle Komisyona başvuru sayısının Türkiye'de 126 bin 758 olduğu belirtilen açıklamada, 118 bin 415 kişi hakkında karar verildiği söylendi. Açıklamada, "Bu kararların 103 bin 365 tanesi ret, 10 bin 050 tanesi de kabul şeklinde sonuçlanmıştır. Hala Komisyon başvurusunun sonucunu bekleyen 8 bin 343 yurttaş bulunmaktadır" denildi. 

Batman özelinde KESK'e bağlı olan sendikalardan yüksek disiplin ile 5 kişi, KHK ile 104 kişinin ihraç edildiği; 47 kişinin görevlerine iade edildiği, 35 kişi hakkında ret kararı verildiği, 22 kişi hakkında henüz bir karar verilmediği ifade edilen açıklamada, "Yine geçen hafta Ohal Komisyonu tarafından yöneticimiz Ercan Başar'ın başvurusuna ret yanıtı verilmiştir. Hakkında hiçbir mahkeme kararı olmaksızın 5 yıldır ihraç bir şekilde görevini yapamayan Ercan Başar'ın yanındayız. Onunla kol kola, omuz omuza insan hakları ve emek mücadelesi vereceğimizi buradan bir kez daha yineliyoruz. Emeğin ve adaletin iktidarı için mücadele etmeye devam edeceğiz" diye belirtildi. 

OHAL İnceleme Komisyonu'nun derhal lağvedilmesi gerektiği vurgulanan açıklama şöyle devam etti: "Savcılık ve mahkeme kararlarına rağmen; göstermelik soruşturma ve 'kurum kanaatleri' ile ihraç edilen; belirsiz hukuki süreçlere maruz bırakılan binlerce emekçinin hakları iade edilmeli ve ihraç işlemleri geri alınmalıdır. Haksızlıkta, hukuksuzlukta ısrar edenlere sesleniyoruz; sendikal faaliyet yürütmek suç değildir, sendikal faaliyetleri engellemek suçtur! Bütün bu baskı ve hukuksuzluklara karşı İHD Batman Şubesi olarak yönetim kurulu üyemiz Ercan Başar şahsında tüm emekçilerin yanında olduğumuzu ve haklarının takipçisi olmayı sürdüreceğimizi bir kez daha belirtiyoruz."