4 Mayıs 2024 Cumartesi

İHD Batman: Hatice Kaçmaz davasında erkek adalet katilin sırtını sıvazladı

İHD Batman Şubesi Kadın Komisyonu, Hatice Kaçmaz davasında mahkemenin katile verdiği "iyi hal indirimi" kararını kınayarak, kadın mücadelesini büyütmeye devam edeceklerini ve kararı tanımadıklarını açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi Kadın Komisyonu, Hatice Kaçmaz'ı katleden Orhan Munis'e verilen "iyi hal indirimine" ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Hatice Kaçmaz'ın Orhan Munis tarafından gündüz vakti sokak ortasında, yanında getirdiği bıçakla katledildiği hatırlatılarak, 14 erkekten oluşan mahkeme heyetinin verdiği karar "skandal" olarak nitelendirildi.

Kararda yer alan "Sanığın eyleminin aralarında geçen görüşme sonunda isteğinin kabul edilmemesinden kaynaklanan 'duygusal çöküntü ve hiddetin' etkisi altında aniden gerçekleştiği" ifadelerinin ve "Erkeğin aslında kötü bir niyeti olmadığı, kadınla evlenmek istediği, kadının ısrarla ayrılmak istediği, erkeğin duygusal çöküntü yaşamasına kadının neden olduğu, erkeğin yanında tedbir olarak getirdiği bıçağı kullanmak zorunda kaldığı için kadının öldürüldüğü, evlilik teklifini reddetmese öldürülmeyeceği" beyanlarının erkek adaletin sırtını sıvazladığına kanıt olduğu belirtildi.

İHD Batman Şubesi Kadın Komisyonu, en ağır insan hakkı ihallerinden biri olan yaşam hakkına yönelik her türlü saldırıya karşı kadınların yanında olduğunun ve bu skandal kararı tanımadığının altını çizdi.