19 Nisan 2024 Cuma

İHD: Basına yönelik baskılara son

Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla açıklama yapan İHD, Türkiye'de en çok ihlal edilen özgürlük alanlarının başında yer aldığı belirtelerek, "Basına yönelik baskılara son, özgür basın susturulamaz" dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. "Türkiye'de gazeteler kapalı, gazeteciler tutuklu ama özgür basın gerçeğin peşinde, direnmeye devam ediyor" denilen açıklamada basın özgürlüğü; demokrasinin, düşünce ve ifade özgürlüğünün, gerçeği bilme hakkının olmazsa olmazı olduğu belirtildi.
 
Basın özgürlüğünün, Türkiye'de en çok ihlal edilen özgürlük alanlarının başında yer aldığı ifade edilen açıklamada, "OHAL sürecinde; basın yayın organlarının yargı kararı olmaksızın kapatılması, mal varlıklarına el konulması, gazetecilerin keyfi suçlamalarla tutuklanmaları, gazeteleri basan matbaalara ve matbaa çalışanlarına yönelik kapatma, gözaltı ve tutuklamalar basını tamamen baskı altına alma çabasının eriştiği vahim boyutu gösteriyor" denildi.
 
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün hazırladığı rapora göre dünya basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 157. sırada olduğu hatırlatılarak, Türkiye'nin "gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler" kategorisinde yer alıdı ifade edildi.
 
Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesi ile basın emekçilerinin onurlu direncini selamlayan insan hakları savunucuları, "Basına yönelik baskılara son, özgür basın susturulamaz" diye belirtildi.