19 Mayıs 2024 Pazar

İHD Ankara Şubesi Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi

İHD Ankara Şubesi 18. Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Yeni yönetime Fatin Kanat, Saliha Şahin Denizer, Dilek Yıldız, Nuray Çevirmen, Belgün Baba, Barbaros Hayretin Yılmaz, Cafer Sabancılar seçildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi 18. Olağan Genel Kurulu'nu Tüm Bel-Sen Toplantı Salonu'nda gerçekleştirdi. Genel Kurul'a HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, gazeteci-yazar Hüseyin Aykol, insan hakları savunucularının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
 
Genel Kurul'un açılış konuşmasını yapan İHD üyesi Harun Koçak, insan haklarının yoğun olarak geriye gittiği bir dönemde İHD'de görev almanın anlamlı olduğunu söyledi.
 
Ardından söz alan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, "90'lı yılların karanlığında kurulan İHD o yılların karanlığını delip, günümüzde dayatılan karanlık günlere kadar yılmadan çalıştı. İnançlı ve dik duruşla başlayan insan hakları mücadelesini ölümü, cezaevlerini gözaltılarını göze alarak sürdüren çok anlamlı emekler sergilendi" dedi. 15 Temmuz'dan sonra insan haklarının ayaklar altına alındığını ifade eden Başaran, "İnsan hak ihlallerinin en belirgin yaşandığı alanlardan birisi de cezaevleridir. Her alanda insanlık ayaklar altına alınmaya çalışılıyor. Ama siz gibi değerli insan hak savunucuları olduğu sürece bizler tüm karanlıkları delip, güzel günleri göreceğiz" iye belirtti.
 
HER GÜN ANNELERİ AĞLATAN BİR İKTİDAR İLE KARŞI KARŞIYAYIZ'
 
İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise tüm annelerin anneler gününü kutlayarak konuşmasına başladı. Türkdoğan, "Ben başta Cumartesi Anneleri, kayıp anneleri, Barış Anneleri'nin anneler gününü kutlarım. Keşke Türkiye'deki bu kadar anne bu acıları yaşamamış olsaydı. Keşke 'anneler ağlamasın' diyenler samimi olsaydı da bu kadar anne ağlamamış olsaydı. Her gün anneleri ağlatan bir iktidar ile karşı karşıyayız" diye konuştu. 
 
'SİYASİ MAHPUSLARIN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMASI LAZIM'
 
Türkdoğan, Türkiye'deki siyasi tutukluların durumuna da dikkat çekerek, "Siyasi mahpusların durumu ne olacak. Türkiye'nin kendi vatandaşları ile barışabilmesi için siyasi mahpusların özgürlüğüne kavuşması lazım. Birilerinin adli mahpuslara af isteyip, siyasi mahpusları bu affın dışında tutması kabul edilebilir bir durum değildir" diye belirtti. Türkdoğan, "En önemlisi şuanda bir sürü siyasetçi, gazeteci, insan hakları savunucusu, milletvekili, belediye başkanı cezaevinde" diye ekledi.
 
'ÖCALAN ÜZERİNDEKİ TECRİDİN KALDIRILMASI LAZIM'
 
PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çeken Türkdoğan, "Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması lazım. Uzun süredir kendisinden hiçbir haber alamıyoruz. Böyle bir şey kabul edilemez. Bu tecridin biran önce kaldırılması lazım. Anayasası olmayan bir ülke ile karşı karşıyayız. Tek kişinin yönetimine dayalı bir anayasa ile yönetiliyor Türkiye. Türkiye'nin temel ihtiyacı yeni ve demokratik bir anayasadır. Eğer siz milyonlarca Kürdün varlığını yok sayıyorsanız, eğer milyonlarca Alevi'nin varlığını inkar ediyorsanız, biz nasıl demokratikleşeceğiz. Bu durumun adı kaostur" diye belirtti. 
 
YENİ YÖNETİM BELİRLENDİ
 
Katılımcı kişi ve kurumların konuşmaları ardından İHD'nin bir önceki yönetimi tarafından organize edilen ve yapılan çalışmalar ile mali ve faaliyet raporu okundu. Daha sonra yeni yönetime seçilen yeni isimler seçilerek kamuoyuna açıklandı. Yönetime seçilen asil üyeler şöyle: "Fatin Kanat, Saliha Şahin Denizer, Dilek Yıldız, Nuray Çevirmen, Belgün Baba, Barbaros Hayretin Yılmaz, Cafer Sabancılar."