7 Mayıs 2024 Salı

İHD: 8 yıl oldu ama Roboski için adalet arayışımız bitmedi

İHD İstanbul Şubesi, Roboski katliamının 8. yılında basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, katliamlardan sorumlu kişilerin hala yargılanmadığına dikkat çekilirken, mahkemelerin dosyayı "ret" etmesiyle sorumluların cezasızlık zırhıyla korunduğu belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, "Roboski Katliamını Unutmadık, Unutturmayacağız! 8. Yılında Adalet Arayışımız Devam Ediyor" şiarıyla Beşiktaş İskele Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi ve yaşamını yitirenleri andı. Açıklamaya ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin katıldı.

'KATİLLER BİR AN ÖNCE ORTAYA ÇIKARILSIN'
Açıklamadan önce söz alan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Kürdistan'da daha önce işlenen suçlarla beraber katliamında devlet tarafından sorumluluğunun üstlenmediğine dikkat çekti ve "34 insanımızın katillerinin bir an önce ortaya çıkarılsın. Roboski için adalet istiyoruz" dedi.

Açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şube Sekreteri Leman Yurtsever, Roboski'de 19'u çocuk 34 kişinin sınır ticareti yaparken TSK'ya bağlı savaş uçakları tarafından katırlarıyla beraber katledildiklerini belirtti.

'KAMUOYUNA DUYURULMASI ENGELLENEREK KATLİAM BÜYÜTÜLDÜ'
Roboski ve çevre köylerde yaşayan insanların birçok nedenden dolayı ekonomik gelirden yoksun kaldığını söyleyen Yurtsever, "Olay günü köylülerin önce köylerine ulaşması engellenmiş, sonra savaş uçaklarından atılan bombalarla bir saat içinde iki kere bombalanmışlardı. Ölen ve yaralanan köylülere yardım gitmesi ve olayın kamuoyuna duyurulması da engellenerek katliam büyütülmüştü" dedi.

Geçen yıllar rağmen, "emri ben verdim" diyen dönemi Başbakanı Erdoğan'ın ve sorumluluğu olan kişilerin yargı önüne çıkarılmadığına dikkat çeken Yurtsever, AYM ve AİHM adalet talebini "eksik belge" gerekçesiyle reddetmesiyle birlikte suçluların cezasızlık zırhıyla örtüldüğünü dile getirdi.

'ADALET ARAYIŞI DURMADI…'
Roboskili ailelerin adalet ararken, "kan parası" verilerek susturulmak istendiğini, sistematik saldırılara hedef olduklarını vurgulayan Yurtsever, 29 Mayıs 2016'da köylülerin önceki katliamla aynı yer ve aynı saatte Gülyazı Alay Komutanlığı'ndan atılan havan toplarıyla vurulduğunu hatırlattı.

Yurtsever konuşmasına şöyle devam etti: "Bu saldırıda Vedat Encü ve Yılmaz Encü can verdi, 3 kişi de yaralandı. Roboski ve Gülyazılı'lılar; korucu olmayı reddettikleri ve adalet arayışında ısrar ettikleri için bir kez daha cezalandırılmışlardı. Devletin tutumu ilkiyle aynıydı; önce, ailelere kan parası teklif edildi, adalet arayışında ısrar ettiklerinde de baskılar art arda geldi. Katilleri yargı önüne çıkarmak için uğraşan insan hakları savunucusu ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi 28 Kasım 2015 tarihinde öldürüldü. Ama adalet arayışı durdurulamadı."

Aralık'ta Maraş ve 19 Aralık Hapishane katliamlarının da yaşandığını hatırlatan Yurtsever, hakikat ve adaletin 8. yılda talepleri olduğunu söyledi ve "Yaşanan katliamlara yenilerinin eklenmemesi için, Roboskinin ve tüm katliamların sorumlularını yargılayın" çağrısında bulundu.