21 Mayıs 2024 Salı

İHD: 16'sı çocuk 29 kişiye gözaltında işkence yapıldı

İHD Hatay Şubesi, 22 Ocak'ta bir müzik dinletisinde gözaltına alınan 16'sı çocuk 29 kişinin gözaltı sürecinde yaşadığı hak ihlallerine ilişkin bir açıklama yaptı. İHD Hatay Şube Başkanı Salmanoğlu, yetkilileri ve ilgili kurumları gerekeni yapmaya çağırdı.

İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi, geçen hafta Samandağ'da gözaltına alınan 16'sı çocuk 29 kişinin darp, işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını açıkladı.

22 Ocak tarihinde Hatay'ın Samandağ ilçesinde bir kafedeki müzik dinletisi polisler tarafından basılmış ve etkinliğe katılan 29 kişi "örgüt propagandası" yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Olaya ilişkin açıklama yapan İHD Hatay Şubesi, serbest bırakıldıktan sonra kendilerine başvuran yedi kişinin açıklamalarıyla bir rapor hazırladı. Dernek binasında hazırladıkları raporu paylaşan İHD Hatay Eş Başkanı Mürsel Salmanoğlu "Bizler insan hakları savunucuları olarak ilgili kurumlara Türkiye'nin taraf olduğu ve yükümlülüğü bulunduğu uluslararası sözleşmeleri hatırlatırız. Buradan ilgili kurumları gerekli soruşturmayı açmaya ve hak ihlallerinin yaşanmaması için ivedilikle gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz" dedi.

Polisin baskın sırasında arama emri olduğunu öne sürdüğünü ama emre ve gözaltı kararına ilişkin belge göstermediğini aktaran Salmanoğlu, polisin etkinlikte bulunan insanları darp ve işkenceyle gözaltına aldığını, gözaltı otobüsüne biber gazı sıkıldığını ve insanların sağlık kontrolü yapılmadan polis karakoluna götürdüklerini belirtti. Salmanoğlu, insanların karakolda 8 saat boyunca soğuk ve karanlık bir odada ayakta bekletildiğini, avukatlarını aramalarına izin verilmediğini ve karakolda da işkencenin devam ettiğini anlattı. Polisin gözaltına alınan çocukların ailelerini tehdit ettiğini söyleyen Salmanoğlu, psikolojik ve fiziksel şiddetin insanlar serbest bırakılana kadar sürdüğünü ile getirdi.

İHD raporlarına göre 2021 yılının ilk 11 ayında en az 415 kişinin gözaltında işkenceye maruz kaldığına dikkat çeken Salmanoğlu, polis şiddetinin sıradanlaştığına vurgu yaptı. Salmanoğlu son olarak bütün yetkilileri gerekli önlemleri almaya ve polislere soruşturma açmaya çağırdı.