25 Nisan 2024 Perşembe

İHD: 12 Eylül devam ediyor, acil demokrasi

İHD İstanbul Şubesi, 12 Eylül askeri faşist darbesinin yıl dönümünde yaptığı açıklamayla darbe koşullarının devam ettiğini belirtti. Açıklamada 12 Eylül darbesi ve 15 Temmuz darbe girişiminin bilançolarının neredeyse aynı olduğu kaydedildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 12 Eylül askeri faşist darbesinin yıl dönümünde "Darbelere hayır" şiarıyla basın açıklaması yaptı.
 
Eski TRT Radyo binası önünde yapılan açıklamada "12 Eylül devam ediyor: Darbelere hayır! Acil demokrasi! Acil insan hakları!" yazılı pankart açıldı.
 
Burada konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Av. Gülseren Yoleri, 12 Eylül darbesinin üzerinden 38 yıl geçmesine rağmen darbe anayasasının halen yürürlükte ve darbe kurumlarının halen iş başında olduğunu kaydetti. AKP iktidarının, "12 Eylül'ü tamamen ortadan kaldıracağız" söylemini hatırlatan Yoleri, aksine "15 Temmuz darbe girişimi" sonrası ilan ettiği OHAL ve yasaları ile 12 Eylül'ü daha da pekiştirdiğini belirtti.
 
Darbecilerin yargılanmasının önünün açılması sonucunda göstermelik bir dava açıldığını kaydeden Yoleri, "Darbecileri mahkeme salonuna bile getirmeden 7 yıldızlı otellerde ağırlayarak ve milyonlarca mağduriyeti bir davaya hapsedip üstüne zamanaşımı zırhını geçirerek, davayı siyasal çıkar amaçlı bir gösteriye dönüştürmüştü AKP" dedi.
 
'12 EYLÜL 15 TEMMUZLA TAÇLANDIRILDI'
 
12 Eylül darbesinin ağır bilançosunu hatırlatan Yoleri, "Darbeciler ve devlet suçlarıyla yüzleşmedi, cezasını çekmedi. Bu yüzden de hükümet; 2015 Nisan seçimleri sonrasında sokağa çıkma yasakları ile attığı adımı,15 Temmuz sonrasında 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan ettiği OHAL ile taçlandırdı ve ülkeyi 12 Eylül'ün ta başına döndürmekte bir beis görmedi" dedi.
 
15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL'in arkasında ağır bir bilanço bıraktığını ifade eden Yoleri, ilan edilen KHK'larla yaşam hakkından çalışma hakkına kadar pek çok alanda temel haklar ve özgürlüklerin budandığını, kazanılmış hakların gasp edildiğini belirtti.
 
'12 EYLÜL DEVAM EDİYOR, BİLANÇO AĞIR'
 
Yoleri, resmi kurumların ve sivil örgütlerin raporlarından derlenen bilançoyu açıkladı. Buna göre 2 yıllık OHAL süresince;
 
-125 bin 800 kamu görevlisi meslekten ihraç edildi, ihraç edilmemekle beraber 20 bin dolayında memur açığa alındı.
- 446 bin kişi hakkında adli işlem yapıldı.
- OHAL nedeniyle tutuklananların sayısı 80 bine yaklaştı, 50 bin civarında kişi adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
-OHAL süresince 15 milletvekili tutuklandı.
-99 Belediyeye kayyım atandı Belediye başkanları tutuklandı. Halen 66 Belediye başkanı tutuklu.
-174 medya ve yayın kuruluşu kapatıldı, Türkiye, gazeteci tutuklama konusunda dünyada birinci sıraya yükseldi.
-Haklarında soruşturma açılanlar ve kamudan ihraç edilenlerin kendileri ve eşlerinin pasaportlarına el konuldu.
-7 grev yasaklandı.
-Hapishanelerde mahpus haklarına ağır sınırlamalar getirildi. Sohbet, arkadaş görüşü gibi kimi haklar tamamen rafa kaldırıldı.
-50 kişi intihar etti.
-İş cinayetleri, kadın cinayetleri ve çocuklara yönelik istismar olaylarında ciddi artışlar oldu.
-Ekonomik kriz derinleşti. İşsizlik ve yoksulluk arttı.
 
'AKP 12 EYLÜL'E KARŞI OLDUĞUNU KANITLAMALI'
 
İktidarın bu gün, idam cezasını geri getirmeyi vaat ettiğini söyleyen Yoleri, Cumartesi Annelerinin, İHD'nin ve iş cinayetine kurban giden işçi ailelerinin barışçıl eylemlerinin halen yasak olduğunu hatırlattı.
 
"OHAL'in adı gitti kendisi süreklileşti ve 12 Eylül devam ediyor" diyen Yoleri, darbeleri önlemek için yapılması gerekenin darbe kurumlarını kapatmak, darbecileri ve bu vesile ile işlenen her tür suçu cezalandırmak, hak ve özgürlükleri genişletmek, baskıdan kurtarmak, demokratikleşme yanında barışı sağlamak ve kurumsallaştırmak olduğunun altını çizdi.
 
AKP iktidarını; 12 Eylül'e ve darbelere karşı olduğunu kanıtlamaya çağıran Yoleri, "12 Eylül'e de, devamı olan OHAL'e de OHAL'i ve 12 Eylül'ü süreklileştiren bu günkü yasal düzenlemelere ve iktidar politikalarına da hayır diyoruz" diye belirtti.