23 Nisan 2024 Salı

'İdriss Sihamedi, hangi gerekçelerle bir anda muteber bir niteliğe ulaştı?'

Fransa'da derneği kapatılan İdriss Sihamedi'nin Türkiye'ye sığınma talebine Göç İdaresi'nin sosyal medyada cevap vermesi ile ilgili HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Meclis'e soru önergesi verdi. Önergede, "İdriss Sihamedi, hangi gerekçelerle bir anda muteber bir niteliğe ulaştı?" diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Fransa'da kapatılan Barakacity isimli derneğin Başkanı İdriss Sihamedi'nin Türkiye'den sığınma talep etmesine Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün cevap vermesi ile ilgili Meclis'e soru önergesi verdi.

Sihamedi'nin tutuklanmasına neredeyse kesin gözüyle bakıldığı vurgulanan önergede, "Savaş suçlusu selefi örgütlerle bağlantıları bilinen bu şahıs, yaklaşık 1 buçuk yıl önce Türkiye’den transit geçişine bile izin verilmeyip, havaalanına iner inmez yurtdışı edilirken, sosyal medyadaki bu çağrısının ardından İçişleri Bakanlığı'na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün resmi sosyal medya hesabı tarafından resmen başvuru yapabileceği yanıtı verildi" denildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplandırması talebiyle şu sorular soruldu:

İdriss Sihamedi 1 Mayıs 2019 tarihinde İstanbul havalimanındaki emniyet yetkilileri tarafından hangi gerekçelerle transit geçişine dahi izin verilmeyerek yurtdışı edilmiştir?
Yaklaşık 1 buçuk yıl önce ülke topraklarına adım atması bile sakıncalı bulunan İdriss Sihamedi, hangi gerekçelerle bir anda muteber bir niteliğe ulaşıp, bizzat devletin ilgili resmi kurumu tarafından sığınma başvurusu yapması istenmiştir?
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün sığınma niyetini belirten her sosyal medya mesajına benzeri bir davet çağrısı var mıdır? Yoksa zamanında sakıncalı bulunan bu kişinin resmi makamlarca bizzat muhatap alınmasının sebebi nedir?