10 Mayıs 2024 Cuma

İdil'de kadın şöleni

Şırnak'da düzenlenen kadın şöleninde, özel savaş politikalarıyla Kürt halkına yönelik saldırılara dikkat çekildi ve Kürt halkının bilinçli bir şekilde mücadele edeceği kaydedildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, "Özgürlük zamanı" kampanyası kapsamında Şırnak'ın İdil ilçesinde bulunan Öztaş Bahçe'de kadın şöleni gerçekleştirdi. "Kadın kırımına karşı özgür kadın kimliğiyle özgür toplumu savun" şiarıyla gerçekleşen şölende, "Em li dijî tundîya mêr û dewletê serî hildi", "Li hemberî nîjadperestî û zayendperestîyê dem dema azadîya jinê ye" ve "Em her tim bi hêza jinê li qadane" pankartları asıldı. Şölene, Barış Anneleri İnisiyatifi, HDP Şırnak Kadın Meclisi üyeleri, HDP Şırnak Genç Kadın Meclisi, TJA aktivistleri, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü'nün yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. 

Şölende konuşan Sürücü, Botan'ın Kürt halk mücadelesindeki önemine dikkat çekerek, "Botan halkı her zaman iktidarların saldırılarına maruz kalmıştır ve tüm saldırılara karşı mücadele etmiştir. Botan halkının duruşu iktidarlara cevaptır. Özel savaş politikalarıyla Kürt halkına saldırıyorlar. Kültürü, değeri ve dili yok edilmek isteniyor. Bazen fiziki olarak bazen de sosyal olarak saldırıyorlar" dedi.

Bölgede seks işçiliği ve uyuşturucunun yaygınlaştırılmaya çalışıldığını belirten Sürücü, "Bununla Kürt gençlerini bağımlılığa yöneltmek istiyorlar. Bir yandan bağımlılık politikası sürdürülürken diğer yandan da fuhuş ve ajanlaştırma ile gençleri ve geleceği yok etmek istiyorlar. Gençlerin bilinçlenmemesi için her şeyi yapıyorlar" diye konuştu.

Uzman çavuş Musa Orhan'ın tecavüz işkencesine maruz kalan İpek Er'in intihara sürüklenmesini hatırlatan Sürücü, "Şikayet etmesine rağmen Musa Orhan tutuklanmadı. Çünkü üniformalı biriydi. Suçlu olanlar tutuklanmazken bunu eleştirenler cezalandırılıyor. Ezgi Mola, Musa Orhan'ı eleştirdiği için ceza aldı. Bunu bir kez daha kınıyoruz. Ezgi Molla yerine Musa Orhan ve onun gibilerin yargılanması ve cezalandırılması gerekiyor" diye konuştu. Kürt kadınları olarak tüm bu kirli politikalara karşı mücadeleleri sürdüreceklerini dile getiren Sürücü, "Kürt halkı ve Kürt kadınlarına yönelik yürütülen bu politikalara karşı sokak sokak, mahalle mahalle örgütleneceğiz. Bilinçli bir şekilde buna karşı mücadelemizi büyüteceğiz" ifadelerini kullandı.

Şölen, yapılan konuşmaların ardından halaylarla sona erdi.