27 Nisan 2024 Cumartesi

ICOR'dan 8 Mart Bildirgesi

8 Mart'ın kapitalist hükümetler tarafından kadınların alışveriş günü şeklinde evrimleştirilmeye çalıştığına dikkat çeken ICOR, yayınladığı bildirgede Tabandan Örgütlenen Kadınların 3. Dünya Kadın Konferansı'na katılım ve sorumluluk almaya çağırdı. 

Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu (ICOR), 8 Mart Dünya Emekçiler Günü'ne ilişkin bildirge yayınladı. Bildirgede, Tabandan Örgütlenen Kadınların 3. Dünya Kadın Konferansı'na katılım ve sorumluluk alma çağrısı yapıldı.

 Dünya çapında geniş kadın kitlelerinin korona salgınının, dünya ekonomik ve finansal krizinin ve emperyalist savaşların yıkıcı etkileriyle mücadele etmek zorunda kaldığı belirtildi. Şiddet, açlık, çevresel felaketler, savaş ve baskı halk kitlelerini göçe sürüklediği ve aileleri yok ettiği belirtilen açıklamada, "Dünyanın her yerinde şu an kitle mücadeleleri, ayaklanmalar ya da önemli grevler gelişiyor. Bunlar çoğunlukla, işçi kitleler için yaşamı geçinilemez hale getiren ve kitlelerin sırtına yüklenen kapitalist ekonomik krizin yükü nedeniyle gerçekleşiyorlar. Kapitalist ve gerici hükümet ve güçlerin gelişen uluslararası sağcı eğilimi, mücadeleyle kazanılmış kadın haklarına saldırılar ve kadınlara yönelik baskının artmasıyla el ele gidiyor. Buna karşı mücadele içinde enternasyonal militan kadın hareketi ise büyüyor. Kendini toplum içinde bir bütün olarak konumlandırıyor ve kitlelerin mücadelelerini canlandırıyor. Pek çok ülkede kitle hareketleri fiziksel, psikolojik ya da cinsel kadınlara yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine karşı ve de kadınların kendi yaşamları ve bedenleri üzerinde kendi kararlarını verme hakkı için yükseldi. Kadın işçiler ve emekçiler de daha yüksek ve eşit ücretler için ve daha iyi çalışma koşulları için mücadele ediyorlar" denildi.

'KADINLARIN ALIŞVERİŞ GÜNÜ HALİNE EVRİM Mİ GEÇİRİYOR'
"Enternasyonal kadın hareketi büyük tarihsel zorluklarla karşı karşıya" ifadeleri kullanılan bildirgede, "Bugün, kadınların kendi kurtuluşları ve hakları için mücadelesi sömürü, baskı, emperyalist iktidar ve savaşlara karşı kurtuluş mücadelesi ve sınıf mücadelesinin giderek daha fazla ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Enternasyonal militan kadın hareketinin yükseliş dalgası, iktidardakiler tarafından görünmez halde kalmadı. Bu nedenle uzun yıllardır pek çok ülkenin hükümeti tavizler veriyor ya da kadınlara baskının temel sebebi olan kapitalizmden dikkati uzaklaştırmak için sözde radikal feminist akımları öne çıkarıyor. 8 Mart enternasyonal olarak şiddetli bir tartışmaya açılıyor: 8 Mart, işçi sınıfı hareketi ve sosyalist amaçlarla yakın bağlar içinde çifte sömürü ve kadınlara özel baskıya karşı enternasyonal mücadele günü mü? Yoksa, işçi kadınların sömürüsü ve ezilmesine karşı durmayı ve savaşmayı reddeden bir kozmetik feminist ya da burjuva feminist tatil günü ya da kadınların alışveriş günü haline evrim mi geçiriyor" diye soruldu.

İnsanlığın kurtuluşu ve özgürlüğüne dair komünist vizyonun kadınların kurtuluşu mücadelesini, bağımsız militan kadın hareketinin desteklenmesini ve onun yeni yükseliş dalgalarına bağlılığı içerdiği kaydedilen bildirgede, ICOR 4. Dünya Konferansı'nın kadın kitlelerinin sürükleyici güçlerini kadın işçiler ve genç kadınların oluşturduğu yükselen mücadelelerinin öneminin altını çizildiği, konferansın devrimci kadın politikalarının ve kadınları öne çıkışının geliştirilmesi için kararlılığı güçlendirdiği hatırlatıldı.

'BİLİNÇ YÜKSELTME ÇALIŞMALARI YAPALIM'
ICOR bildirgede şu çağrıyı yaptı: "8 Mart'ı kadınların kurtuluşu için dünya çapında gerçek bir mücadele gününe çevirelim; mahallelerde, iş yerlerinde ve toplumsal hareketlerde! Kadınlar ve kız çocuklarına yönelik her türden baskı, ayrımcılık ya da aşağılamaya karşı bilinç yükseltme çalışmaları yapalım.

Devrimci partileri kadınlara ve kız çocuklarına daha fazla açalım. Onları cesaretlendirelim, sorumluluk ve öncü konumlar üstlenmeleri için onlara koşullar yaratalım! Tabandan Örgütlenen Kadınların 3. Dünya Kadın Konferansı'na çağıralım ve konferans için sorumluluk alalım!

Dünya militan kadın hareketini güçlendirelim. Sosyalizm ve komünizmde kadınların kurtuluşu için mücadele edelim.

8 Mart 2022 Enternasyonal Kadın Günü'nde; kadınların kurtuluşu için, özgürlük, demokrasi ve sosyalizm için sınırları aşan bir şekilde, kadınlar ve erkekler, gelin birlikte mücadele edelim!"