6 Mayıs 2024 Pazartesi

ICOR: Ulusal bencilliği ve rekabeti durdurun

Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu (ICOR), koronavirüs pandemisiyle ilgili yayımladığı açıklamada, koronavirüsün küresel bir sağlık krizine dönüştüğünü belirterek "Ulusal bencilliği ve nedenleri araştırmada, tanıda ve tedavide rekabeti durdurun, kriz yükünün geniş kitlelerin ve işçi sınıfının sırtına yıkılmasına hayır. Toplumsal açıdan hayati olmayan sanayi üretiminin derhal durdurulması" taleplerini dile getirdi.

Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu (ICOR), çeşitli ülkelerden 30 komünist, devrimci ve sosyalist parti ve örgütün imzasıyla koronavirüs pandemisiyle ilgili açıklama yayınladı. 3 Nisan tarihli açıklamada ICOR, salgının dünya nüfusu için küresel bir sağlık krizine dönüştüğü belirtilirken, krizin yükünün emekçilere yıkıldığına dikkat çekildi. 

www.icor.info sitesinde yayımlanan açıklamanın tamamı şöyle:

"Korona salgını, dünya nüfusu için ciddi ve tehdit edici sonuçlar doğuran küresel bir sağlık krizine dönüştü. Bu tür birçok yeni hastalık ve virüsün artan bir hızda ortaya çıktığı açık. 2003'te SARS, 2012'de MERS ve şimdi COVID-19. Kapitalist ülkelerin ve emperyalist ülkelerin her birinin kendi payına, iklim ve çevrenin insan varlığı için gerçek bir tehdit oluşturacak şekilde değiştiği bir dünya yaratmış olması her geçen gün daha belirgin hale geliyor. Pek çok emperyalist ülkede şu anda ana sorun virüsün üstel yayılımıdır. Bu, ülkelerdeki kamu sağlığı sistemlerinin, azami kâr yönelimiyle çöküşün eşiğine getirildiği ya da zaten çökmüş olduğu noktaya kadar kesintilere uğratıldığı durumla örtüşen bir sonuçtur. Birçok ülkede yıllardır düzgün işleyen bir halk sağlığı sistemi bulunmamaktadır. ICOR'un aklı ve düşüncesi, şu ana kadarki tüm kurbanlar, onların aile üyeleri ve hasta olanlarla birlikte.

Korona salgını, aynı zamanda yeni bir dünya ekonomik ve mâli krizinin ortaya çıkışının üstünü kapatmak ve krizin yükünü koronanın ardından geniş kitlelerin omuzlarına yıkmak için kullanılıyor. Kapitalist hükümetler şirketler için milyarlarca doları hazır tutarken kitleler ve sağlık sistemi için aynı durum söz konusu değil. Bunun da ötesinde, sanayi üretiminin tamamen yetersiz hijyenik koşullar altında her ne pahasına olursa olsun sürdürülmesi ve hatta sömürünün artması bekleniyor. İtalya ve İspanya'da, ABD ve Çin'de buna karşı ICOR'un takdir ettiği, duyurduğu ve desteklediği grevler gelişti.

Ordular ülkelerin içinde konuşlandırılırken, gösterileri ve protesto eylemlerini iptal ederek veya yasaklayarak demokratik haklar ve özgürlükler giderek kısıtlanıyor, cep telefonu verilerinin izlenmesiyle gözetim genişletiliyor. Durum acil olmasına rağmen, her devlet araştırma, teşhis ve tedavi bakımından diğer devletlere karşı kendi başına çalışıyor. Bugün dünyanın büyük bir kısmı eve kapatılıyor. Bu durumda hükümetlerin kitlelerin yaşamsal ihtiyaçlarını sağlamaya yönelik az sayıda teşebbüsü bile tamamen yetersiz. Gıda, ilaç ve sıhhi malzemeler çalışan kitlelere sunulmamaktadır. Sanki sömürülen ve ezilenler için, dünyanın en yoksulları için geriye kalan tek şey ölmek gibi. İktidardakiler ve zenginler kendilerinin hayatta kalmasıyla ilgilenmekteler.
Bağımlı ülkelere karşı sürdürülen emperyalist ablukalar, salgın nedeniyle oluşan dramatik durumu ağırlaştıran başka bir suçtur.

Bu durum emperyalist dünya sisteminin bütün yozlaşmışlığını ve yetersizliğini gösteriyor! Bu durum emperyalizmin artık sürdürülemez olduğu bir aşamaya girdiğini gösteriyor. Tek yanıt ise sosyalizm. Bu nedenle ICOR, devrimci partilerin ve örgütlerin tüm dünyada devrimci ve sosyalist bir bakış açısıyla enternasyonal koordinasyonunu ve işbirliğini temsil etmektedir.

Virüs sınıfsal sınırları tanımasa da sağlık sistemleri iki sınıflı sistemlerdir. Bugün insanlığın geleceğinin insanların ve doğanın sömürülmediği bir dünya topluluğunun inşasında ve sınıfsız komünist toplumda yattığı yalın bir gerçeklik olarak karşımızdadır.

ICOR şunları talep ediyor:
Kâr maliyetleri üzerinden sağlık hizmetlerinin sağlanmasına yönelik kapsamlı önlemler. Gıda, sağlık malzemeleri ve kitleler için gerekli diğer tüm malzemeler!
Sağlık sisteminde büyük çapta yeni işlerin yaratılması!
Sağlık sektöründeki ve diğer hayati sektörlerdeki tüm işçiler için acil kapsamlı koruma önlemleri!
Sağlık sektöründe çalışanlar için derhal maaş artışı!
Herkes için derinlemesine sağlık taraması ve ücretsiz sağlık hizmeti!
Ulusal bencilliği ve nedenleri araştırmada, tanıda ve tedavide rekabeti durdurun. Açık bilimsel ama kitleler tarafından anlaşılabilir bir tartışma!
Kriz yükünün geniş kitlelerin ve işçi sınıfının sırtına yıkılmasına hayır!
Sorumsuzca hareket eden politikacıların istifası!
Toplumsal açıdan hayati olmayan sanayi üretiminin derhal durdurulması! Tam ücret karşılığıyla mavi ve beyaz yakalı işçilerin izine çıkarılması!
Gerekli üretim için makine ve aletlerin dezenfeksiyonu, işçiler arasında en az 1,5 ila 2 metre mesafenin gözetilmesi!
Çocuklar, yaşlılar ve yardıma muhtaç insanlar için acil devlet yardımı ve acil bakım hizmeti. Evsiz insanlar, mülteciler, belgesiz göçmenler ve güvencesiz koşullardaki insanlar için acil yardım!
Tüm ülkelerde ulusal acil durum depolarının oluşturulması. Bunlarda tıbbi acil durum malzemelerinin, orman yangınları için kimyasal alev inhibitörlerinin, taşkın pompaları ve benzeri görülmemiş kritik salgınların ve doğal iklim felaketlerinin üstesinden gelinmesi için diğer gerekliliklerin bulundurulması ve gerektiğinde derhal kullanıma sunulması!
Ezilen ülkelerin borç yükünün askıya alınması!

ICOR üye ve örgütlerine şunları öneriyor: 
Ülkelerinizdeki kitlelerin durumunu rapor edin! Partileriniz hangi taleplerde bulunuyor?
ICOR internet sitesine atıfta bulunarak dünyanın farklı bölgelerinde protesto gösterileri yapın!
Mahalle yardım çalışmalarınızı, yeni eylem biçimlerinizi ve sosyalizmin toplumsal alternatifi hakkındaki tartışmalarınızı rapor edin!
Partilerinizi nasıl tanıtabildiğinizi ve bunları nasıl geliştirebildiğinizi bildirin. ICOR için yeni üyeler ve antiemperyalist birleşik cephe için yeni katılımcılar kazanın!
Virüsün nedenlerini araştırmak için bağlantılarınız arasından bilim insanlarını ve uzmanları harekete geçirin!

ICOR, dünya çapında halk kitleleriyle birlikte aşağıdakiler için inisiyatif almaya çağırıyor:
Kriz yükünün üzerinize yıkılmasına, demokratik hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasına karşı mücadele edin!
Milliyetçilik, şovenizm ve ırkçılık yerine salgın nedenleri, teşhis ve tedavi ile ilgili araştırmalar için uluslararası işbirliği!
Sağlık, iş, ekmek, barış – sosyalizm için savaşın!
ICOR'un inşasıyla - Sosyalizme doğru!"

* Açıklamanın orijinali: https://www.icor.info/2020/declaration-on-the-corona-pandemic