8 Mayıs 2024 Çarşamba

İçişleri Bakanı Soylu'nun hedef gösterdiği 9 HDP'li tutuklandı

Adana'da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun hedef gösterdiği ve "mahkeme kurdukları" iddiasıyla mahkeme sevk edilen HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural ve 8 partili tutuklandı.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 20 Mart'ta gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural, Seyhan İlçe Eşbaşkanı Hazım Yalçın, Seyhan Belediyesi Meclisi Üyesi Adayı Hüseyin Beyaz, Seyhan Belediyesi eski Meclis Üyesi Enver Ökmen, il yöneticileri M. Sait Eren, Ali Aslan, Yaşar Demir ile HDP üyeleri Ahmet Alak, Mustafa Yıldız, Mehmet Ali Alak, Veysi Alak ve Siraç Alak bugün Adana Adliyesi'ne sevk edildi.
 
Savcılıkta alınan ifadelerin ardından Veysi Alak adli kontrol şartıyla; İl Eşbaşkanı Tural'ın da olduğu 11 HDP'li ise "Örgüt yöneticisi olmak", "Örgüt üyesi olmak", "Örgüt adına suç işlemek, yağma yapmak ve tehdit etmek" iddialarıyla tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Hakimlik Yalçın ile Siraç ve Rıdvan Alak'ı adli kontrol şartıyla serbest bırakırken, aralarında Tural'ın olduğu 9 HDP'liyi tutukladı.
 
Söz konusu baskının olduğu gün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "kozmik oda kurmuşlar" diye hedef göstermişti. 
 
Adliye önünde açıklama yapan HDP Adana Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla partililerin tutuklandığını belirtiler. İsnat edilen hiçbir suçun doğruluğunun olmadığını söyleyen Hatimoğulları, seçimlere birkaç gün kala yapılan bu operasyon ve tutuklamanın Cumhur İttifakı'nın seçim kazanma operasyonu olarak tanımladı. "Bu baskılar bizi yıldırmayacak" diyen Hatimoğulları, 31 Mart seçimlerinde bu zulme gereken cevabı vereceklerini kaydererek, "Arkadaşlarımız suçsuz yere tutuklanmıştır. Bu tutuklanmayı kınıyoruz" dedi.