11 Mayıs 2024 Cumartesi

ICAD'tan Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası’na çağrı

Gözaltında kayıplara karşı kurulan ICAD, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası dolayısıyla çağrı yaptı. "Gözaltında kayıpları unutma, hesap sor" başlıklı açıklamada ICAD "Cumartesi Annelerinin ve tüm kayıp yakınlarının sesini bulunduğumuz her alana taşıyalım. Gözaltında kayıpların akıbetlerinin açıklanmasını ve tüm sorumluların yargılanması için mücadeleyi büyütelim" dedi.

Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Komite (ICAD), 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası dolayısıyla açıklama yayınladı.

ICAD, gözaltında kyabetme saldırısının dünyada hala ciddi bir sorun olarak varlığını sürdürdüğünü kaydetti. Açıklamada, "Egemen sınıfların kendi iktidarlarını korumak için toplumsal muhalefete yönelik olarak uyguladıkları bir saldırı yöntemiyle dünyamızda şimdiye kadar yüzbinlerce insan devlet güçleri veya onlara bağlı paramiliter çeteler tarafından kaçırılarak kaybedildi. 20. yüzyılda Hitler faşizmi, Latin Amerika’da ABD destekli diktatörlüklerde olduğu gibi, Türkiye’den Sri Lanka’ya, Pakistan’dan Irak’a, Suriye’den Kolombiya'ya, Meksika'dan, Balucistan'a ve Mısır’dan Marokko’ya kadar dünyanın birçok ülkesinde uygulanagelmiştir" hatırlatılmasında bulunuldu.

Toplumun her kesiminden insanların bu saldırının hedefi olduğu kaydedilen açıklamada, "Kayıp yakınlarının, insan hakları savunucularının, ilerici ve devrimci güçlerin mücadelesi sonucu birçok ülkede devletlerin bu saldırısı önemli oranda geriletilebilmiştir. Arjantin’de Plaza de Mayo Annelerinin uzun yıllara yayılan mücadelesi ve Türkiye’de Cumartesi Annelerinin 25 yıllık mücadelesi bu konuda yol göstericidir" denildi.

Türkiye'de gözaltında kayıplar mücadelesinin 25 yıldır Galatasaray Meydanı'yla sembolleştiği belirtilen açıklamada, Cumartesi Anneleri'nin 25 Ağustos 2018'den beri yoğun baskı altında mücadelesini sürdürdüğü, Covid-19 salgını nedeniyle de eylemlerin geçici olarak sanal ortamda devam ettiği anımsatıldı.

ICAD açıklamasını gözaltında kayıpları unutmama ve unutturmama çağrısıyla tamamladı. ICAD'ın çağrısı şöyle:

"17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası vesilesiyle, tüm dünyada gözaltında kayıplara karşı mücadele yürüten kayıp yakınlarının ve örgütlenmelerinin mücadelesini güçlendirmek, gözaltında kayıpları unutmamak ve unutturmamak için her alanda sokağa çıkalım. Cumartesi Annelerinin ve tüm kayıp yakınlarının sesini bulunduğumuz her alana taşıyalım. Gözaltında kayıpların akıbetlerinin açıklanmasını ve tüm sorumluların yargılanması için mücadeleyi büyütelim!"