28 Nisan 2024 Pazar

İBB halk otobüsü şoförleri: Sorunlarımıza acil çözüm istiyoruz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halk Otobüsü şoförleri çalışma koşullarında yaşadıkları sorunlara ilişkin Yenibosna Otobüs Peronları'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı taşeron firmalarca işletilen halk otobüslerinde çalışan Karayolları Taşımacılık Emekçileri Sendikası (KATAŞ-SEN) üyesi şoförler çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunların giderilmesi eylem yaptı.

Yenibosna Otobüs Peronları Amirliği önündeki eylemde konuşan KATAŞ-SEN Genel Başkanı Şahin Başaraner, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halk Otobüsleri taşeron firmalarında çalışan şoförler olarak pek çok sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Gerek uzun yol şoförleri, gerek diğer taşımacılık hizmetlerinde gerekse de belediye otobüslerinde çalışan şoförlerin pandemi koşullarında durmaksızın çalıştığını ifade eden Başaraner "İnsanlar hastalandığında biz taşıdık, işine evine giderken biz taşıdık. Ekmeği biz taşıdık ihtiyaç olan her şeyi biz taşıdık" dedi.

Pandemi koşullarında şofölerin çalışma koşulları, kazanılmış hakları ve özgürlük haklarının korunmasının gözden kaçırıldığını ifade eden Başaraner, KATAŞ-SEN olarak şoförlerin yaşadıkları sorunların ivedilikle ve uzlaşı içinde çözülmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Şoförlerin insanca çalışma ve yaşam koşullarının sağlanmasını için çabaladıklarını belirten Başaraner, "Her birimizin temel düşüncesi ve temennisidir ve bunu gerçekleştireceğiz. Bir emek örgütü olarak ve şoförler sendikası olarak bu bizim temel sorumluluğumuzdur. Ancak bir eylemlilik sürecine başlatmıyoruz. Sorunlarımıza şirketlerin dikkatine çekiyoruz" dedi. Şirketleri sorunlarının çözülmesini konusunda uyarıda bulunduklarını ifade eden Başaraner, "Burada sendikalı olduğu için sendikal çalışma yürüttüğü için, KATAŞ-SEN'in çalışmasının bir parçası olduğu için mobbinge baskıya maruz kalırsa eylem yapmaktan, karşılarına dikilmekten çekinmeyiz. Bizleri ekmekle terbiye etmeye çalışmasınlar" dedi.

Başaraner, halk otobüslerinde çalışan şoförlerin taleplerini söyle sıraladı:

🔹Personel eksikliğinin giderilmesi,
🔹Fazla çalışma sürelerinin düzenlenmesi,
🔹Maaşların ödenmesinde yaşanan aksaklıkların giderilmesi,
🔹Firma sahiplerinin sorunların giderilmesi için hassasiyet göstermesi,
🔹Uzun çalışma saatleri nedeniyle bir çok arkadaşımız uyku problemleri yaşıyor bunların giderilmesi,
🔹İBB ile yaptığımız görüşmeler ve protokolde de iki buçuk şoför istihdam edilmesi maddesi yer alıyor. Bunun hayata geçirilmesi,
🔹Mola saatlerini kullanabilmelerinin sağlanması,
🔹Sosyal haklarımızı kullanabilmemizin sağlanması,
🔹Giysilerin temini konusundaki sorunların giderilmesi.

Halk otobüslerinde çalışan şoförlerin uzun saatler çalışmak zorunda olduklarına dikkat çeken Başaraner, "Sonuçta bizler de 16 saat çalışmaktan mutlu değiliz. Bir şoförün 4 saat çalışrıktsn sonra dinlenmesi gerekiyor. Ama sizler de takdir edersiniz ki, sizleri işlerinize, ailelerinize ulaştımak için molalarımızı hiç kullanamıyoruz. Molaları kullanamayıp bir de üstüne 4-6 saat çalışmak istiyoruz. Bu konuda şirket yöneticileriyle uzlaşabileceğimizi düşünüyoruz. Bunun dışında İstanbul Büyükşehir belediyesinin belirlemiş olduğu maaş skalaları var. Bunların uygulanmasında eksiklikler var bu eksiklerin giderilmesini istiyoruz. Sosyal haklarımızı kullanabilmemizin hayata geçirilmesi ve giysilerimize ilişkin sorunlar yaşıyoruz bunlarında giderilmesini istiyoruz" dedi.