3 Mayıs 2024 Cuma

'Hukukdışı ihraç kararını alanlar hesap verecek'

Diyarbakır'da Eğitim-Sen üyesi 21 eğitim emekçisinin ihraç edilmesine tepki gösteren Eğitim-Sen Genel Başkanı Kurul, "Hukuk dışı kararlarıyla sendikal mücadelemizi hedef alanlar yargı önünde mutlaka hesap verecekler" dedi.

Diyarbakır'da görev yapan 21 eğitim emekçi emekçisinin ihraç edilmesine Eğitim-Sen Genel Merkezi'nde tepki gösterildi.

Diyarbakır'da 6 Kasım 2020 tarihinde gözaltına alınan 25 Eğitim-Sen üye ve yöneticisiyle ilgili kovuşturmaya yer yoktur kararına rağmen bir yıl sonra verilen ihraç kararlarının hukuksuz olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'kovuşturmaya yer yoktur' kararına rağmen 29 Kasım 2021 tarihinde 21 arkadaşlarının ihraç edildiğini hatırlattı.

'İHRAÇ KARARLARI SİYASİ VE İDEOLOJİKTİR'
İhraç kararlarına, "Türkiye tarihinin en kanlı katliamı olan Ankara Gar katliamını protesto etmek, evinde bilgisayarında Kürtçe müzik dinlemek, okuduğu dergi ve kitaplar, ihraç arkadaşlarla telefon görüşmesi yapmak, savaşa karşı barışı savunmak, kadın haklarına yönelik çalışmalar yürütmek, sendikal ve demokratik eylemlere katılım sağlamak gibi bir sendikanın yapması gereken eylem ve etkinlikler"in gerekçe yapıldığını hatırlatan Kurul, "Bu hukuk dışı operasyon Mili Eğitim Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortak çalışmasıdır ve tamamen siyasi ve ideolojik bir karardır" diye konuştu. 

Sendikal eylemlerin suç kapsamında değerlendirilmesine tepki gösteren Kurul, "Sendikamızın yönetici ve üyelerine yönelik bu baskıların ve olası ihraç kararlarının, siyasal iktidar ve siyasal partilerden bağımsız duruşu ile tanımlanan Eğitim-Sen'in örgütlü mücadelesini hedef aldığı açıktır. Eğitim ve bilim emekçilerinin yüzünü Eğitim-Sen'e döndüğü, ülkenin dört bir yanında sendikamızda örgütlenmeye başladığı bir dönemde alınan bu karar ve Merkez Denetleme Kurulu üyemiz Arzu Koç'un benzer gerekçelerle tutuklanması kararının asıl amacının ne olduğunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz" dedi.

'YARGI ÖNÜNDE HESAP VERECEKLER'
Milli Eğitim Bakanlığı'nın görevini yerine getirirken Anayasaya, yasalara, ulusal ve uluslararası yargı kararlarına, Türkiye'nin altına imza attığı ILO sözleşmelerine uyma yükümlülüğü olduğunu hatırlatan Kurul, verilen ihraç kararlarıyla suç işlendiğine dikkat çekti.

Hukuksuz ihraç kararlarının altında imzası olanların er ya da geç yargı önünde hesap vereceğini ve yargılanacaklarını vurgulayan Kurul, "Üye ve yöneticilerimize yönelik hukuk dışı politika ve uygulamalardan derhal vazgeçilmeli, haksız ve hukuksuz şekilde ihraç edilen bütün arkadaşlarımız en kısa sürede görevlerine iade edilmelidir. Eğitim-Sen, bu hukuksuzluğun ve hukuksuz ihraç kararlarını alanların peşini bırakmayacak, bu kararı alanların yargı önünde hesap vermeleri için bütün yasal ve demokratik mekanizmaları kullanacaktır" ifadelerini kullandı.