12 Mayıs 2024 Pazar

Hüda Kaya delil olmadan 6 aydır tutsak

HDP eski milletvekili Hüda Kaya'nın ailesi ve avukatı, "kaçma şüphesi" gerekçesiyle 6 aydır tutsak edilen Kaya'nın serbest bırakılması talebine destek çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Hüda Kaya, 1 Kasım 2023'ten bu yana tutsak. Kaya'nın serbest bırakılması talebiyle ailesi ve avukatları İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantının yapıldığı salona "Hüda Kaya'ya özgürlük" yazılı pankart asıldı. Toplantıya İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin'de katıldı. Açıklamayı avukatı Zilan Leventoğlu gerçekleştirdi.

'NEDEN TUTUKLU OLDUĞUNU BİLMİYORUZ'
Hüda Kaya'nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na defalarca kez ifade vermek için hazır olduğunu belirtmesine rağmen "kaçma şüphesi" ile tutuklandığını belirten Leventoğlu, "İkametinde olan ve telefonları açık olan biri hakkında kaçak kararı hangi nedenle ve nasıl verilebilmiştir? Hakkında kaçaklık kararı olan biri savcılığa defalarca ben buradayım, ifade vermek istiyorum demesine rağmen bu karar neden kaldırılmamış ve Hüda Kaya'nın ifadesi alınmamıştır? Hüda Kaya Marmara Ceza İnfaz Kurumu'nda altı aydır tutukludur ve hala neden tutuklu olduğu bilinmemektedir. Hakkında hiçbir somut delil olmadığı halde mesnetsiz bir kaçak kararı nedeni ile 'kaçma şüphesi' bahane edilerek tutuklanmıştır, tutukluğuna yaptığımız itirazlar da matbu dilekçelerle reddedilmektedir. Altı aydır bir somut delil, dosya, iddianame, duruşma günü ortaya konulabilmiş değildir. Bu haksız, hukuksuz, keyfi ve siyasi rehin uygulamalarını kamuoyunun takdirine sunuyoruz" dedi.

HÜDA KAYA'YA ÖZGÜRLÜK ÇAĞRISI
Ardından Hüda Kaya'nın ailesi adına kızı Nurcihan Rençber söz aldı. Siyasi talimatlarla yürütülen uygulamaları reddettiklerini söyleyen Rençber, "Haksızlığa karşı itirazımızı yükseltecek ve bedeli ne olursa olsun annemizin yanında olmaya devam edeceğiz. Kimliği, görüşü ne olursa olsun haktan, hukuktan ve adaletten yana olan herkesi Hüda Kaya'ya özgürlük demeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

'TC KENDİ İÇ HUKUKUNU UYGULAMIYOR'
Açıklamada söz alan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Hüda Kaya'nın haksızlığa uğrayan her kesimin yanında olduğunu hatırlattı. Keskin, Hüda Kaya'nın, hukuken tarif edemeyecekleri bir şekilde hapishanede tutulduğunu belirtti, "Çünkü Türkiye cumhuriyeti altına imza attığı sözleşmeleri ihlal ediyor ama kendi iç hukukunu da uygulamıyor" dedi.

'ÖZGÜRLÜK, ADALET, EŞİTLİK DEDİĞİ İÇİN TUTUKLANDI'
Son olarak söz alan HDP eski milletvekili Züleyha Gülüm, "Hüda Kaya özgürlük, adalet, eşitlik dediği için tutuklandı. Bir gün sadece Hüda Kaya değil cezaevlerindeki bütün arkadaşlarımız serbest kalacak. Bu ülkede özgürlük, adalet diyenler bu mücadeleyi başarıyla sonuçlandıracak" sözlerini kullandı.