29 Mart 2024 Cuma

HRW: Sosyal medya yasası sansürü artırır

İnsan Hakları İzleme Örgütü, bugün Meclis Genel Kurulu'nda görülmeye başlanan sosyal medya kanun teklifiyle ilgili yaptığı açıklamada "Parlamento reddetmeli, sosyal medya firmaları buna karşı olmalı" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), AKP ve MHP tarafından hazırlayarak Meclis'e getirdiği ve "sansür yasası" olarak nitelendirilen sosyal medya düzenlemesi hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Bugün Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen yasa teklifi için HRW "Türkiye hükümetinin sosyal medyayı kontrol etmek için yeni düzenleme getirme çabası, özellikle ülkenin ifade özgürlüğü konusundaki zayıf konumu altında çevrimiçi sansürü büyük ölçüde artıracak" dedi.

HRW yasa teklifini, "Hükümetin sosyal medya platformlarının içeriğini engelleme veya kaldırma taleplerine uymaya zorlama hamlesi" olarak nitelendirdi.

PORTEOUS: ÇEVRİMİÇİ SANSÜR
İnsan Hakları İzleme Örgütü program direktör yardımcısı Tom Porteous konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Yasanın kabul edilmesi, hükümetin sosyal medyayı kontrol etmesini, istediği zaman içerik kaldırmasını ve bireysel kullanıcılara keyfi olarak müdahale edilmesini sağlayacak" dedi.

Porteous "Sosyal medya, haberlere erişmek için onu kullanan birçok insan için bir yaşam biçimidir, bu nedenle yasa çevrimiçi sansüre yeni bir karanlık dönemine işaret ediyor" diye devam etti.

HRW açıklamasında yasa teklifinin, bir milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de ofis açması gerektirdiğini hatırlattı ve bu kurala uymayan şirketlerin para cezaları ile platformu kullanılamaz hale getiren bant genişliğinin kısıtlanması riskiyle karşı karşıya olacağını duyurdu.

Açıklamada şöyle denildi:

"Ofisleri açan şirketler, hükümetin içerik engelleme ve kaldırma talepleriyle birlikte çok ağır para cezalarıyla karşı karşıya kaçacak.

"Yasa aynı zamanda kullanıcı verilerinin yerel olarak saklanması gerektiğini de belirttiği için İnsan Hakları İzleme Örgütü, mahkemelerin talep etmesi halinde bireysel kullanıcıların kişisel bilgilerinin de mahkemeye verilmesinden endişe duymaktadır.

"Türkiye Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bu değişikliği aylardır uygulamaya koymaya çalışıyor. Bu yasa teklifi ilk olarak Nisan'da Covid-19'un ekonomik etkilerini azaltmak için hazırlanan tasarıda yayınlandı ancak daha sonra geri çekildi.

"Mevcut teklif, içeriğin tamamen kaldırılmasına ilişkin hükümler eklenerek ve sosyal medya şirketlerinin uygunsuzluk nedeniyle karşılaşabileceği para cezalarını artıran oluşturulan Nisan'daki taslağının yeni bir versiyonudur.

"Ülkenin yönetimini elinde bulunduran AKP'nin aşırı sağ MHP ile koalisyon içinde olması nedeniyle Meclis'te çoğunluğa sahip. Yasa tasarısı insan hakları standartlarını çiğnemesine rağmen kolayca Meclis'ten geçirilebilir."

Porteous "İfade özgürlüğüne değer veren ve savunan herkes için medyanın ve tüm eleştirel seslerin susturulmasıyla bir otokrasinin inşa edileceği bir ülkede bu yeni kısıtlamaların ne kadar zarar verici olacağını bilmek önemlidir" dedi.

Porteous "Sosyal medya şirketleri, bu yasayı kaldırması için yüksek sesle ve açık bir şekilde Türkiye'ye çağrı yapmalı ve Avrupa Birliği bu çağrıya kararlı bir şekilde destek vermelidir" ifadelerini kullandı.