18 Nisan 2024 Perşembe

HRW: Hapisteki 3 havalimanı işçileri serbest bırakılmalı

Bugün açılacak 3. havalimanına ilişkin açıklama yapan İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Hapisteki işçiler serbest bırakılmalı, tüm işçiler hakkında açılmış ceza soruşturmaları düşürülmeli ve protesto eylemi yaptıkları için haksız olarak işten çıkartılmış diğer tüm işçiler de işlerine geri dönebilmeli" dedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bugün İstanbul'da açılışı yapılacak olan 3. havalimanının inşaat sürecinde yaşanan işçi eylemlerini ve tutuklamaları konu alan bir rapor yayımladı.
 
HRW raporunda, 3. havalimanında çalışma koşullarını protesto eden çok sayıda işçinin işten atıldığı ve haklarında cezai işlem başlatıldığı vurgulandı.
 
HRW Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb, tutuklu işçilerin serbest bırakılması yönünde çağrıda bulundu:
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son mega projesinin cam ve çelik duvarlarının arkasında, kötü çalışma koşullarını protesto eden 30 işçi ve bir sendika başkanı hapiste tutuluyor. Hapisteki işçiler serbest bırakılmalı, tüm işçiler hakkında açılmış ceza soruşturmaları düşürülmeli ve protesto eylemi yaptıkları için haksız olarak işten çıkartılmış diğer tüm işçiler de işlerine geri dönebilmeli."
 
3. havalimanı inşaatında çalışan işçiler, kötü çalışma koşulları ve iş güvenliği sebebiyle 14 Eylül'de eyleme başlamıştı. 15 Eylül'de işçilerin kaldığı yatakhanelere sabaha karşı baskın yapan jandarma yüzlerce işçiyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınan işçilerden aralarında Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulun'un olduğu 34 kişi tutuklanmıştı.