4 Mayıs 2024 Cumartesi

Hrant'ın ardından: Biz kimi kaybettik?

Hrant Dink'in katledilişinin 15. yılında Ümit Kıvanç tarafından hazırlanan "Hafıza Yetersiz" belgeselinin ilk gösterimi Cemal Reşit Rey'de yapıldı. Gösterim sonrası yapılan söyleşide belgeselin amacının Hrant Dink gibi bir değeri kaybetmenin toplumumuzda deştiği yaranın önemine vurgu yapmak olduğuna dikkat çekildi.

Hrant Dink'in katledilişinin 15. yıldönümü yaklaşırken, sinemacı ve yazar Ümit Kıvanç'ın tasarlayıp kurguladığı belgesel "Hafıza Yetersiz"in ilk gösterimi Cemal Reşit Rey Konser Salonunda yapıldı.

60 dakika süren belgeselde Hrant Dink'in yaşamı boyunca Ermeni soykırımı ve Türkiye'deki demokrasi sorununa ilişkin verdiği demeçler ve Ümit Kıvanç'ın farklı dönemlerde çektiği çeşitli görseller yer alıyor. Film, Hrant Dink'in, Türkiye'de maruz kaldığı bütün baskı ve tehditlere rağmen Türkiye'den ve Türkiye'de Ermeni halkına uygulanan ırkçı politikaları dillendirmekten asla vazgeçmediğini en açık haliyle gözler önüne seriyor. Hrant Dink'e alan açmayan, onun varlık hakkını reddeden bu sistemin nerelerde hata verdiğini, Dink'in cebelleştiği meselenin bütün boyutlarıyla ne kadar farkında olduğunu anlatan belgesel, izleyenle Hrant'ı baş başa bırakarak, meselenin özünü yine Hrant'ın anlatım gücünde ve kendi sözlerinde bulacağımıza işaret ediyor.

SUNGUR: HRANT'IN SÖZLERİ ZAMANDAN BAĞIMSIZ
Gösterimin ardından yönetmen Ümit Kıvanç, avukat Fethiye Çetin ve Agos Genel Yayın Yönetmeni ve Hrant Dink'in oğlu Arat Dink'le söyleşi yapıldı. Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Hrant Dink Vakfı İletişim Koordinatörü Zeynep Sungur, belgeselin Hrant Dink'in yaşamı boyunca savunduğu değerleri bir araya getirdiği belirterek, "Hrant Dink'in sözleri zamandan bağımsız" dedi.

KIVANÇ: İÇ HUZURA KAVUŞTUM
Belgeselin içinde ukte kalan işlerden biri olduğunu ifade eden Ümit Kıvanç, bu projeyi tamamlayarak iç huzura kavuştuğunu söyledi. Belgeselin derdinin, "Biz bu adama ne yaptık diyerek ah vah etmek değil, bu ülke adına neyi kaybettik, neyin kıymetini bilemedik, bunu göstermek" olduğunu vurgulayan Kıvanç, Hrant Dink'i Hrant Dink yapan şeyin insanlarla kurduğu diyalog ve olan bitene karşı keskin bir göz olduğunu belirtti.

'HRANT'I DİNLEMEK GEREKİR'
"Bunu Arat ve Delal'le çok konuştuk. Hrant, esasında yazmaktan çok konuşan bir insan. Sesiyle, jestleriyle, mimiğiyle Hrant bir bütün. Onu esas o zaman hissediyorduk. O etki öyle bir etkiydi. Onun canlı varlığı başka bir şeydi ve bu da ancak bir filmle aktarılabilirdi" diyen Ümit Kıvanç, Hrant Dink'in çok iyi bir anlatıcı olduğunu ve bu sebeple onu sadece okumak değil dinlemek gerektiğinin altını çizdi.

DİNK: BABAMIN FİKİRLERİNİ GELECEK NESİLLERE AKTARABİLDİK
Dink'in oğlu Arat Dink, babasının anlatarak bitirilemeyeceğini ancak ellerinden geleni denediklerini dile getirdi. Arat Dink ayrıca, bu film vesilesiyle babasının fikirlerini ve kişiliğini gelecek nesillere aktarabilmenin olanağını yarattıklarına işaret etti.

Hrant Dink Vakfı, "Hafıza Yetersiz" belgesel filminin bugün saat 20.00'dan itibaren vakfın internet sitesinden izlenebileceğini duyurdu.

19 OCAK'TA AGOS ÖNÜNDE
Hrant Dink, bu sene de her sene olduğu gibi 19 Ocak Çarşamba günü saat 15.00'da Agos Gazetesi'nin eski ofisinin bulunduğu katledildiği Sebat Apartmanı'nın önünde anılacak. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle kitlesel bir anma yapılamadığı belirtilirken, bu yıl kitlesel bir buluşma organize edileceği duyuruldu.