19 Mayıs 2024 Pazar

Hrant Dink davasında 100. duruşma yarın görülecek

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın 100. duruşması 26-27-28 Kasım'da görülecek.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın 100. duruşması 26-27-28 Kasım'da görülecek. Dink'in öldürülmesinde sorumluluğu bulunan emniyet, istihbarat ve jandarma görevlilerinin yargılandığı 4'ü tutuklu 76 sanıklı davanın duruşması Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edilecek.

BirGün'den Dilan Esen'in haberine göre; Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu 12 yıllık yargılama sürecini anlattı. Duruşmayla ilgili bilgi veren Bakırcıoğlu, "Duruşmalarda Trabzon İl Jandarma Komutanlığı görevlileri, Trabzon Pelitli'de yaşayan bir kişinin ifadesi, Samsun'da katil Ogün Samast ile çekilen fotoğraflarla ilgili dönemin Samsun İl Emniyet Müdürü ve il jandarma komutanlığı yetkilileri tanık olarak ifade verecek. Elbette bu davada bir karar çıkmayacak çünkü henüz dinlenmemiş tanıklar ve toplanmakta olan deliller var" dedi.

'DAVADA CİDDİ EKSİKLİKLER GİDERİLMEDİ'
Dava sürecinde yapılan yargılamanın önemli olduğunu her defasında belirttiklerinin altını çizen Bakırcıoğlu, şunları söyledi: "Hrant Dink cinayetine giden süreçte yaşanan olaylar ve o olaylarda görev alıp Dink'e yönelik saldırılar düzenleyen kişilerin soruşturulmadığını da söyledik. O süreç etkin şekilde soruşturulmazken bu kişiler hakkında iddianameler düzenlenmedi. Dink'e koruma sağlamadıkları için İstanbul Valiliği görevlileri hakkında iddianame düzenlenmesi gerekiyordu ancak bu gerçekleşmedi. Cinayeti işleyen yapının tamamı hâlâ ortaya çıkartılmadı. Bu, davanın 100'üncü duruşması olacak. Elbette bu davada bir karar çıkmayacak. Davadaki ciddi eksiklikler giderilmiş değil. Biz Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) savcılığın ‘kovuşturmaya yer olmadığına' dair karar verdiği kişiler ile ilgili başvuru yaptık. Eğer AYM bu konuda ihlal kararı verseydi bahsettiğimiz eksiklikler giderilebilir ve İstanbul Savcılığı yeni soruşturmalar açıp yeni iddianameler düzenleyebilirdi."

'2007'DE YARGILANMALIYDILAR'
Dink davasında çıkacak olan karar her durumda eksik bir karar olacağını ifade eden Bakırcıoğlu "Devlet görevlileri hakkındaki soruşturmaların tamamı 2007'de yapılmalıydı. Çok uzun yıllar sonra bu mümkün hâle geldi" dedi.