19 Mayıs 2024 Pazar

Hrant Dink davası: 100 duruşmadır adalet talep ediyoruz

Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın 100'üncü duruşması görülüyor. Duruşma öncesi açıklama yapan Hrant'ın Arkadaşları, 100 duruşmadır adalet istediklerini vurguladı.

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın 100. duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı.

Duruşma öncesi Hrant'ın Arkadaşları, duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yaptı. 100 duruşmadır adalet istediklerini vurgulayan Hrant'ın Arkadaşları, "Bu davada adalet yerini bulana kadar buradayız" dedi.

Hrant'ın Arkadaşları adına konuşan Bülent Aydın, "Bir kez daha adalet talebimizi dile getşrmek için toplandık. Bugün, yarın ve öbür gün, 3 gün boyunca duruşmaları takip edeceğiz. Hrant Dink öldürüldükten birkaç ay sonra açılan ve tetikçilerin yargılandığı dava 5 yıl sürdü. 5 yıl sonunda skandal bir kararla sonuçlandı, birkaç kendini bilmez bir araya gelmiş ve yıllardır hakkında kampanyalar yürütülen, bir ırkçılık kampanyasının hedefi haline getirilen Hrant Dink'i sözümona Trabzon'dan bir çocuk gelip İstanbul'da öldürmüş. Böyle sonuçlandı ve dava bozuldu. Yargıtay aşamasından sonra dava yeniden başladı" diye belirtti.

Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu olan herkesin adalete hesap vermesi gerektiğini ifade eden Aydın, "Polisler, jandarmalar, istihbaratçılar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması devam ediyor. Şimdi 100. duruşmadayız ve buradayız. Hrant Dink in öldürülmesine karışan ve bu cinayetle payı-parmağı olan herkes yargılanana ve mahkeme önüne çıkana kadar adalet yerini bulmuş olmayacak. Evet bu cinayetin tetikçileri cezalandırıldı. Fakat henüz, yani 13 yıl sonra, Dink cinayetinin ortamına hazırlayanlar onu bir kin-nefret objesi haline getirenler ve bu cinayetin ortağı olanlar yargılanmadı" diyerek dava sürecinden bahsetti.

100 duruşmadır adalet talep ettiklerini dile getiren Aydın, "Hrant Dink cinayetini tezgahlayanlar, cinayet mekanizmasını harekete geçirenler yargılansın ve cezalandırılsın istiyoruz. Hrant Dink için adalet talep etmekten vazgeçmeyeceğiz ve adaleti yerini bulana kadar bu davayı takip etmekten vazgeçmeyeceğiz" dedi.

BAKIRCIOĞLU: CİNAYETİN ÜZERİNDEN YAKLAŞIK 13 YIL GEÇTİ
Davanın Avukatı Hakan Bakırcıoğlu da bu duruşmada Trabzon İl Jandarma Komutanlığı görevlileri, Samsun İl Emniyet ve Samsun İl Jandarma Komutanlığı görevlilerinin ve 2 farklı şahsın tanık olarak beyanlarının alınacağını söyledi. Hrant Dink davasının ilk duruşmasının 2 Temmuz 2007 yılında görüldüğünü, ilk duruşmanın görüldüğü tarihin üzerinden 12,5 sene geçtiğini ve 19 Ocak’ta cinayetin 13. yılının dolacağını söyleyen Bakırcıoğlu, şöyle devam etti: "Biz müdahil taraf olarak başından itibaren bu cinayette sorumluluğu olan tüm kurum görevlilerinin yargılanması gerektiğini söyledik. Fakat Hrant Dink cinayetinin önüne geçmeyen İstanbul Valilik görevlileri hakkında, MİT Trabzon Bölge Başkanı, MİT İstanbul Bölge Başkanlığı görevlileri hakkında iddianameler düzenlenmedi. Bu iddianamelerdeki eksikliklerden biridir."

Diğer eksikliğin de cinayete giden sürece zemin oluşturan, linç sürecini örgütleyenlerin soruşturulmaması ve onlar hakkında iddianame düzenlenmemesi olduğunu söyleyen Bakırcıoğlu "Bugün görülmekte olan davalar önemlidir. Fakat ciddi eksiklikler içermektedir. Bütünlüklü bir yargılama gerçekleşmemektedir. Eğer bu eksiklikler giderilmez, iddianameler düzenlenmezse çıkacak olan karar da eksik olacaktır. Dolayısıyla cinayetin bütünlüklü yargılanması gerçekleşmemiş olacaktır" diye konuştu.  

Bu davaların tamamının 2007 yılında açılabileceğini ve yargılamanın sonlanmış olabileceğini aktaran Bakırcıoğlu "Fakat her şeye rağmen biz doğru karar çıkmasını, kısa sürede karar alınmasından daha önemli buluyoruz" dedi.