28 Mart 2024 Perşembe

Hrant Dink Ankara'da anıldı: Hepimiz Ermeniyiz

Ankara'da Hrant Dink için yapılan anmada konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Dink cinayetinin bütün boyutlarıyla ortaya çıkması gerektiğini söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü, Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Halkevleri, Demokratik Aleviler Derneği (DAD), Alınteri, Devrimci Parti, Partizan, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Kaldıraç, AKADER, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Devrimci Gençlik Derneği (DGD), Ankara Düşünce ve Özgürlük Girişimi tarafından Hrant Dink katledilişinin 14. yılında anıldı.

İHD Ankara Şube binası önünde polis ablukasında gerçekleşen basın açıklamasında "Biz bitti demedikçe bitmez bu dava bitmeyecek, Hrant için adalet için unutmadık, unutmayacağız" pankartı açıldı. Türkçe ve Kürtçe "Hepimiz Hrant'ız", "Hepimiz Ermeniyiz" dövizleri taşındı.

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, gazeteci ve insan hakları savunucusu olan Hrant Dink'i sevgi ve saygıyla andıklarını söyledi. 

'MÜCADELEMİZ SÜRECEK'
Hrant cinayetinin aydınlatılması gerektiğini dile getiren Türkdoğan, "14 yıldır süren bu davada cinayeti işleyenler ve cinayetin işlenmesinde rol oynayanların bir kısmı yeni yeni açığa çıktı ama bu yeterli değil. Bu cinayetin bütün boyutlarıyla ortaya çıkmasını istiyoruz. Adalet mücadelemiz sürecek" dedi.

'HAKİKAT KOMİSYONLARI KURULMALI'
Türkiye'nin geçmişinde çok sayıda siyasi saikle faili meçhul cinayetin işlendiğini hatırlatan Türkdoğan, "Türkiye'nin geçmişiyle mutlaka yüzleşmesi gerekiyor" diye belirtti. İnsan hakları savunucuları olarak "Hakikat Komisyonlarının" kurulması gerektiğini vurgulayan Türkdoğan, "Cinayetler tüm boyutlarıyla belki kurulacak komisyonlarla açığa çıkarılabilir diyoruz. İktidara sesleniyoruz, insan hakları savunucuları ve Hrant'ın dostları olarak adalet talebimizi, adalet çağrımızı ne olursa olsun dile getirmeye devam edeceğiz ve bu talepleri sürekli olarak ifade etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

'DAHA ÇOK VE DAHA KARARLIYIZ'
Hrant'ın öldürülmeden önce kaleme aldığı son makalesine değinen Türkdoğan şunları söyledi: "Evet bir güvercin tedirginliği yaşıyoruz ama şu bilinmelidir ki adalet arayıcıları dünden daha fazladır ve dünden daha kararlıdır. Mücadelemiz sürecek hep beraber olacağız. Kimliğimizle kültürümüzle geçmişimizle ve her türlü aidiyetimizle bir arada yaşayacağımız demokratik ve barışçıl bir ülkeyi insan haklarına dayanan bir ülkeyi inşa edeceğiz."

Anma "Hepimiz Hrant'ız", "Hepimiz Ermeniyiz", "Faşizme inat kardeşimsin Hrant" sloganlarıyla sona erdi.