19 Nisan 2024 Cuma

Hopa 10 Ekim davası: Bir hafta sonra yine sokaktayız

Ankara katliamının 2. yıl dönümü anmasında polis saldırısına maruz kalan ve haklarında dava açılan 31 kişi bugün hakim karşısına çıktı. ESP ve Halkevi yöneticileri "Bir hafta sonra aynı suçu tekrar işleyeceğiz. Ankara Katliamının 3. yılında yine sokakta olacağız" dedi.
10 Ekim Ankara Gar katliamının 2. yılında demokratik kitle örgütlerinin Hopa'da yaptığı anmaya polis OHAL'i bahane göstererek saldırdığı eyleme 2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet Etmek iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü.
 
"OHAL yasasını ihlal" suçlaması ile Hopa 2. Asliye Mahkemesi'nde bugün görülen davada aralarında Ezilenlerin Sosyalist Partisi Hopa İlçe Başkanı Yunus Aksu, ESP Artvin İl Başkanı Hülya Vayiç, ESP yönetecisi Nurcan Vayiç Aksu, Halkevi Hopa İlçe Başkanı Volkan Altunkaya, Hopa Halkevi yöneticisi Kamil Ustabaşı, Kemalpaşa Halkevi Başkanı Nurcan Altunkaya'nın da aralarında olduğu 31 kişi hakim karşısına çıktı.
 
ESP yöneticisi Nurcan Vayiç, Suruç'ta 33 Düş Yolcusunun katledildiğini ve Ankara katliamı ile birlikte ülkenin kan gölüne çevrildiğini hatırlattı. Böylesi bir siyasal süreçte Ankara katliamı'nın anamsına barışı savunmak için katıldığını ifade eden Vayiç, "Rize'nin meydanında 'Oluk oluk kan akıtacağız' diyen katil Sedat Peker berat etti ancak 'Artık kan akmasın' diyen bizler yargılanıyoruz" dedi.
 
OHAL'de Cerattepe'de yaşam savunucuların yerine Cengiz Holding sahibi Mehmet Cengiz'i korumak için ikinci OHAL ilan eden Artvin Valisi'nin OHAL'i keyfi olarak yorumladığını belirten Vayiç'in Artvin valilisinden şikayetçi olduğunu söylemesi üzerine hakim gülerek "O kadarını yapamam" diye cevap verdi.
 
ESP Hopa İlçe Başkanı Yunus Aksu, "Bugün burada barış yargılanıyor. Sizde barışı yargılayan hakim oldunuz. 7 Haziran sonrası ülke savaşa itildi ve birçok katliam yaşandı. Katliamda hayatını kaybedenleri anmak suç değildir. Bizi değil sorumluları yargılayın" diye belirtti.
 
Halkevi yöneticisi Kamil Ustabaşı, Valiliğin yasağı olsa da olmasa da anmayı gerçekleştireceklerini belirtti.
 
Savunma yapanlar suçlamaları reddederek bir hafta sonra Ankara katliamının yıl dönümü olduğunu hatırlattı ve "Bir hafta sonra aynı suçu tekrar işleyeceğiz. Ankara Katliamının 3. yılında yine sokakta olacağız" dedi. 
 
Mahkeme 13 Aralık tarihine ertelendi.