1 Mayıs 2024 Çarşamba

Hollanda'dan Türkiye'ye Kavala ve Demirtaş yaptırımı

Hollanda, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'la ilgili AİHM kararları uygulanmadığı taktirde Türkiye'yle Avrupa Birliği arasında yapılması muhtemel gümrük birliği anlaşmasını veto edebilecek.

Avrupa Birliği'nin eski Türkiye raportörü ve Hollanda milletvekili Kati Piri, Hollanda parlamentosunun Türkiye'ye yaptırım kararı aldığını açıkladı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Piri şunları söyledi: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasına ilişkin kararları uygulanmadan Türkiye ile gümrük birliği modernizasyonu mümkün değil. Hollanda parlamentosu ilgili önergemi AB Konseyi öncesinde kabul etti."

Kabul edilen önergeye göre Türkiye Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'la ilgili AİHM kararlarını uygulamazsa Hollanda, Türkiye-AB Gümrük Birliği modernizasyonuyla ilgili alınacak kararı veto edebilecek.

Türkiye uzun süredir Gümrük Birliğini modernize etmeye çalışıyor.

HAKAN FİDAN HOLLANDA'YA GİDECEK
Türkiye ile Hollanda arasında 2008 yılında imzalanan muhtıra kapsamında düzenlenen Wittenburg Konferansı'nın 10'uncusu, Hollanda'da gerçekleşecek. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Hollanda Parlamentosu'nun Gümrük Birliği için "Demirtaş ile Kavala" şartı koşmasının ardından konferansa katılmak üzere Hollanda'ya gidecek.

Fidan, Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot ile bir araya gelecek. İsrail-Filisin, Ukrayna ve Kıbrıs başta olmak üzere yakın bölgedeki gelişmeler ele alınacak. Fidan'ın, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik süreci, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi gibi konularda da beklentileri aktarması öngörülüyor.