10 Mayıs 2024 Cuma

Hollanda 1 Mayıs'ı: Güvenceli iş, insanca yaşam

Hollanda'da sokağa çıkan işçi ve emekçiler, "tasarruf" adı altında dayatılan işsizlik ve güvencesiz çalışmaya tepki gösterdi, "güvenceli iş ve insanca yaşam" talebini dile getirdi. İşçi ve emekçiler, 1 Mayıs'ta Hollanda'nın de çeşitli kentlerinde sokaklara çıktı.
 
İlk kutlama Den Haag'da yapıldı. Hollanda İşçi Sendikaları Federasyonu'nun çağrısıyla 10 bin işçi toplu işten çıkarma ve hükümetin kısıtlama politikalarına karşı "güvenceli iş ve insanca yaşam" talebiyle yürüdü. 
 
Hasta, sakat ve yaşlıların bakım işlerini üstlenen sektörde çalışan sağlık emekçileri, metal ve temizlik ile çeşitli iş kollarında çalışan emekçiler "tasarruf" adı altında sağlık ve bakım sektöründe kitlesel işten çıkarmaları ve atılan işçilerin yerine "gönüllü" adı altında zorla güvencesiz iş ve çalışma koşullarını dayatan hükümete karşı öfkelerini dile getirerek, kısıtlama politikalarını protesto etti.
 
Maliveld Plein’de yapılan  mitingte  hükümetin yıkım politikaları protesto edildi. Sendikacılar yaptıkları konuşmalarda, uzun yıllar sonra Hollanda'da 1 Mayıs geleneğinin yeniden yaşatıldığını vurgulanarak, işçi ve emekçilerin dayanışma günü olan 1 Mayıs'ın tatil günü olması için çalışmalara başlayacaklarını belirtti. Konuşmalarda  hükümetin,  her yıl 1 Mayıs’ta  giderek kitleselleşerek sokağa çıkan  işçi ve emekçilerin taleplerini duymak ve görmek zorunda olduğu vurgulandı.
 
Grevde olan  toplu taşımacılık şöförlerinin de katıldığı mitingin ardından kitle şehir içinde yürüyüş yaptı. Yeniden miting alanına döndükten sonra eyleme son verdi.
 
Marksist Leninist Komünistler, Veksav, SKB, Dem Ned, HDK, HTİF, DİDF'in de içinde olduğu devrimci örgütler de pankart ve flamaları ile 1 Mayıs mitingine katıldı.
 
Den Haag'ın ardından Rotterdam'da 1 Mayıs etkinliği yapıldı. Marksist Leninist Komünistler, Rode Morgen ve Kürt Toplum Merkezi'nin oluşturduğu Rotterdam 1 Mayıs Komitesi, belediye binasının önünde etkinlik gerçekleştirdi. 30 yıldır geleneksel olarak yapılan etkinlik, Enternasyonal marşının okunmasıyla başladı. Ardından "Dayanışma , Özgürlük ve Sosyalizm İçin mücadeleye!" yazılı ortak pankartıyla yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca, "Yaşasın enternasyonal dayanışma", "1 Mayıs mücadele günü", "1 Mayıs'a özgürlük", "Eşit işe, eşit ücret" sloganları atıldı.
 
Rode Morgen,VEKSAV, SKB,  Kürt Toplum Merkezi, Marksist Leninist Komünistler, Partizan'ın da içinde olduğu çok sayıda pankart, bayrak ve flama taşındı.
 
Yürüyüşün ardından 1 Mayıs programı Schouwburg Plein'de devam etti. 
 
Komite adına yapılan konuşmada kapitalist saldırganlığa, ırkçılığa, yoksulluğa, işsizliğe ve hak gasplarına karşı daha güçlü birliktelikler için harekete geçme çağrıları 
 
Program Ercan Söğüt'in müzik dinletisi ile sona erdi.