29 Mart 2024 Cuma

Hiroşima ve Nagazaki'nin 75. yılında iktidara nükleer silahsızlanma çağrısı

Hiroşima ve Nagazaki'ye yönelik atom bombalı saldırının 75. yılında açıklama yapan NKP, bir kez daha nükleer silahların zararlarına dikkat çekti. İktidara seslenen NKP, nükleer silahsızlanma çağrısı yaptı.

Nükleere Karşı Platform (NKP), ikinci emperyalist paylaşım savaşı sırasında ABD tarafından Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentine atılan atom bombası ile yapılan katliamın 75. yılında açıklama yaptı.

Hiroşima'da 120 bin, Nagazaki'de 75 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden olan saldırıda, binlerce insanın sakat kaldığı ve kanser vakalarında da yıllar boyu süren büyük artışların olduğunu hatırlatan NKP, katliamın izlerinin hala silinmediğini belirtti.

Böylesi bir felaketin bir daha yaşanmaması ve nükleer silahların tamamen ortadan kaldırılması için savaş karşıtlarının silahsızlanma çağrılarının karşılıksız kaldığını kaydeden NKP, nükleer gücü elinde bulunduran emperyalist ülkelerin etik değerlerden uzak, yeni bir dünya düzeni yarattığını  belirtti.

'İKTİDAR NÜKLEER SİLAHLARIN ÇEKİLMESİ UYARISINI DİKKATE ALMADI'
NKP, "Ülkemizi yöneten siyasi iktidar da, NATO şemsiyesi altında ABD silahlarını topraklarımızda barındırarark uluslararası anlaşmaları ihlal etmiş, ulusal güvenliğimiz ve bölge barışını tehdit eden ABD-NATO nükleer silahlarının ülkemizden çekilmesi uyarılarını dikkate almamışlardır" dedi.

Nükleer güce sahip olmayı ulusal bir itibar meselesine dönüştüren siyasi iktidarın, milli güvenlik ve enerji ihtiyacı bahanesiyle, yarattığı çok yönlü tehlikelere rağmen, nükleer silahlara geçiş birikimi oluşturduğu kabul edilen; Mersin Akkuyu'da, Sinop İnceburun'da kurulması planlanan santrallar ile olası nükleer silah üretimine kapı aralandığını kaydeden NKP, açıklaması şöyle devam etti: "Bilim insanlarının, çevre örgütlerinin görüş ve önerilerini dikkate almayan, ülke menfaatleriyle uyuşmayan, ülkemizi büyük bir çıkmazın içine sokacak santral ve silah yatırımları yerine; halkın ve giderek yok olmaya yüz tutan doğanın çözüm bekleyen sorunlarıyla yüzleşerek, kamu odaklı çözümler geliştirilmesini istiyoruz.

'NÜKLEER SİLAHSIZLANMA ÇAĞRIMIZI YİNELİYORUZ'
"Hiroşima ve Nagazaki katliamının 75. yıl dönümünde, nükleer silahsızlanma çağrımızı yineliyoruz. İnsanlığın ve evrenin geleceği, dünya barışı için nükleer silahların yasaklanmasının, tüm dünyanın silahlardan arındırılmasının; barış, kardeşlik, dayanışma içinde silahsız, nükleersiz bir dünya kurulmasının mümkün olduğunu hatırlatıyoruz. Ülkemiz yönetiminin, 7 Temmuz 2017'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda dünya ülkelerinin ezici çoğunluğuyla onaylanan 'Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nı bir an önce imzalamasını ve TBMM'den de kabul edilerek geçirilmesini istiyoruz.

"İnsanlığın geleceği için büyük bir tehdit unsuru olan nükleer santrallar ve silahlar konusunda Ülkemiz ve dünya hükümetlerini sorumluluğa davet ediyoruz. Hayatlarımızdan nükleer santrallar, nükleer silahlar çıkartılana, yurdumuzda ve dünyada insanlığın evrensel ideali olan; barış, adalet, eşitlik ve özgürlük sağlanana kadar, tüm canlılarıyla birlikte doğayı yok etmeyi göze alan bu sömürücü üretim anlayışına karşı mücadelemizi sürdüreceğimizi, geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğimizi ilan ediyoruz."