19 Mayıs 2024 Pazar

Hindistan'da erkek yargı kararlarına karşı kadınlar açık mektup yayınladı

Hindistan'da 16 yaşındaki genç bir kadına yönelik cinsel istismar davasında yargıcın sözleri kadınların tepkisine neden oldu. Kadınlar açık mektup yayınlayarak yargıç  Sharad Arvind Bobde'nin istifasını istedi.

Hindistan'ın Maharaştra eyaletinde 16 yaşındaki genç bir kadına cinsel istismarda bulunan devlet memuru olan akrabası, evlenme sözü verdiği gerekçesiyle cezalandırılmadı. Bu duruma tepki gösteren kadınlar, açık bir mektup yayınlayarak kampanya başlattı.

Mektupta, "Küçük bir kıza tecavüz davasını çözmek için dostane bir çözüm olarak evliliği önermeniz acımasız olmaktan daha kötü ve duyarsızdır, çünkü mağdurların adaleti arama hakkını derinden sarsmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Kadın hakları grubu Saheli aktivisti Anuradha Banerji de dahil olmak üzere 4 binden fazla kadın, Sharad Arvind Bobde'nin istifasını isteyen mektubu imzaladı.

Banerji, "Hindistan'ın başyargıcının bu ilkel ve ataerkil yorumları, hem yargı sistemindeki hem de toplumdaki daha derin bir çürümeyi işaret ediyor. Milyonlarca genç kız, değerlerinin kişilikleri değil evlenilebilir olup olmadıklarıyla ilgili olduğunu görmüş olacak" diye konuştu.

Diğer yandan mektuba ve basında çıkan haberlere göre Yargıç Bobde'nin bir başka davada, söz konusu tecavüz suçlamalarını "rızaya dayalı ilişki" gibi değerlendirerek sanıkları akladığı belirtildi.

Sevgilisinin tecavüze uğrayan bir kadınla ilgili davada Bobde'nin, "İki kişi karı-koca olarak yaşıyorsa, koca acımasız da olsa, aralarındaki cinsel ilişki eylemine tecavüz denilebilir mi" diyerek tecavüzü meşrulaştırmaya çalıştığı ortaya çıktı.