21 Mayıs 2024 Salı

Hindistan'da çiftçiler kazandı: Hükümet tarım yasasını geri çekti

Çiftçilerin bir yılı aşkın bir süredir sokakları terk etmeyerek sürdürdüğü mücadele kazanımla sonuçlandı. Hükümet, çiftçiler için yıkım anlamına gelen tarım yasasını geri çekti.

Hindistan'da iktidar çiftçiler için yıkım anlamına gelen üç tarım yasasını geri çektiğini açıkladı. Çiftçilerin bir yıldır sokakları terk etmeyerek geri çekilmesini istediği tarım yasasına ilişkin Hindistan Başbakanı Narendra Modi bu sabah açıklama yaptı. Neoliberal politika yanlısı ve Hindu milliyetçisi BJP'nin lideri Modi, "Üç tarım yasasını da geri çekmeye karar verdik. Bu ayın sonunda başlayacak parlamento oturumunda bu üç yasanın geri çekilmesi için anayasal süreci başlatacağız" dedi. 

Çiftçilerin 'kara yasa' olarak tanımladığı düzenleme, tarım sektöründe sermayenin hakimiyetini arttırıyordu. Eylül 2020'de gündeme gelen taban fiyatı ve destekleme alımını ortadan kaldıran düzenlemeler küçük üreticileri, sermayedarların sömürüsüne açık hale getiriyordu. Hükümet yasanın tarımsal büyümeyi teşvik edeceğini iddia ederken, çiftçiler eylemlerine başlarken temel beklentilerinin ürünleri yetiştirirken harcadıkları maliyetin en az yüzde ellisini geçecek şekilde belirlenecek bir ücretlendirme olduğunu dile getirmişti.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin çiftçilerin bir yıldır sürdürdüğü kararlı eylemler ve yaklaşan eyalet seçimleri nedeniyle geri adım attığı yorumları yapılıyor. Sermayeden yana tarım politikalarında geri adım atmak zorunda kalan Modi'nin, çiftçilere, 'temiz bir sayfa açma' çağrısı da büyük tepki çekti.

ÇİFTÇİLER BAŞKENT YENİ DELHİ'Yİ KUŞATMIŞTI
Modi hükümetinin tarım yasasını gündemi getirmesinin ardından milyonlarca çiftçi traktörleriyle Yeni Delhi'ye giderek yolları kapatmıştı. Yol kenarına kurdukları barikatlarda nöbet tutan çiftçilerle polis arasında sık sık çatışmalar yaşanmış, çiftçiler geri adım atmamıştı. Şubat ayında polis barikatlarını yıkan çiftçiler Yeni Delhi'ye girerek tarihi Kızıl Kale'yi işgal etmişti.