17 Mayıs 2024 Cuma

'Hikmet Kara ve ağır hasta mahpusların infazları ertelensin'

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 353. hafta açıklamasında, Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesinde kalan Hikmet Kara'nın sağlık durumunu aktararak, tahliye edilmesini istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 353. hafta açıklamasında, hapishanelerde artarak devam eden hak ihlallerine dikkat çekerek, Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesinde kalan Hikmet Kara'nın sağlık durumunu paylaştı.

İHD Ankara Şube Başkanı Fatin Kanat tarafından yapılan açıklamada, "Hikmet Kara 28 yıldır tutukludur ve hasta mahpus listemizdedir. Son olarak yollamış olduğu mektupta yaşamış oldukları sağlık sorunlarını aktarmıştır. Aktardığı bilgilere göre; Haziran 2016 yılında Van Bölge Araştırma Hastanesinde sağlık tetkikleri yapılmış ve verilen sağlık kurulu raporunda hastalıkları tespit edilmiştir. Bunlar; Romatizmal Mistrak Kalp Kapak hastalığı ve opere mide entematoz gastrit hastalıklarıdır" dedi.

Hikmet Kara'nın 1996-97 yıllarında Çankırı E Tipi Hapishanesinde iken mide kanaması geçirerek Çankırı Devlet Hastanesine kaldırılmış ve midesi temizlenene kadar hastanede kaldığını söylyen Kanat, "2000 yılının Eylül ya da Ekim aylarında yine mide kanaması nedeniyle hastaneye kaldırılmış ve Ulucan'lar da tutulmuştur. Mide rahatsızlıkları iyileşmemiş ve 2013 yılında Karabük T Tipi Kapalı Hapishanesinde iken tekrar mide kanaması geçirmiş ve hastaneye kaldırılmış, tedavi görmüştür" diye kaydetti.

2018 yılında Van Bölge Araştırma Hastanesinde hastalıkları nedeniyle sağlık kurulu raporu düzenlendiği ve bu kez mevcut hastalıklarına başka hastalıklar da eklendiğini söyleyen Kanat, "Bunlar; hafif KOAH, akciğer hastalıkları ve nefes darlığı, koroner arter hastalığının bulunduğu, kalp kapak hastalığının devam ettiği yazılmış ancak hapishanede kalmasında sakınca yoktur denilmiştir. Bunların yanı sıra safra kesesinde ameliyat gerektiren bir rahatsızlık olduğunu ancak doktorların 'daha önce geçirdiği iki ide ameliyatının dikişlerinin yanlış atılmasından ve ciddi risk taşımasından dolayı ameliyat edemeyiz' dediklerini aktarmış ve bu hastalığı ile ilgili olarak ilaç tedavisi görmüştür" ifadelerini kullandı.

Kanat, "Hikmet Kara'nın tetkik ve tedavilerinin aksatılmamasını, sağlık koşullarının düzenlenmesini, ağır hastalıkları nedeniyle Hikmet Kara ve hapishanede kalamayacak durumda olan tüm ağır hasta mahpusların infazlarının ertelenerek hem anayasal hem de uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış olan yaşam haklarının korunmasını acil olarak talep ediyoruz” dedi.