21 Mayıs 2024 Salı

Heyet Silivri Hapishanesi'ne ilişkin gözlemlerini açıkladı: Kaygılarımız arttı 

Silivri 5 No'lu L Tipi Hapishanesi'nde yaşananların ardından tutsaklarla ve idareyle görüşmek için hapishaneye giden İHD İstanbul Şubesi Marmara Bölgesi  Hapishaneleri İzleme Heyeti; tutsakların farklı hapishanelere sevk edildiğini hapishane idaresinin ise kendileriyle görüşmeyi reddettiğini belirtti. Olayın içinden olmayan ancak tanıklık eden bir tutsakla görüştüklerini belirten heyet, tutsağın tüm tutsakların bu saldırılara maruz kaldığını ve yeni bir gerginlikle karşı karşıya olduklarını söylediğini aktardı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Marmara Bölgesi Hapishaneleri İzlemeye Heyeti, gardiyanların işkenceyle intihara sürüklediği ve 3 tutsağın katledildiği Silivri 5 No'lu L Tipi Hapishanesinde Yaşanan Hak İhlallerine Dair Gözlem Raporu'nu açıkladı. 

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, hayatını kaybeden Ferhan Yılmaz'ın ailesinin yokluğunda tüm işlemleri tamamlanarak cenazesinin teslim edildiğini, ölüm nedeni olarak aileye "kalp krizi" denmesine rağmen ölüm belgesine "bulaşıcı hastalık" yazıldığını, sağlık görevlilerinin aileye bilgi vermekten kaçındığını hatırlattı.

TUTSAKLAR BAŞKA HAPİSHANELERE SEVK EDİLDİ
14 Nisan günü olayda adı geçen on tutsakla ve hapishane idaresi ile görüşmek istediklerini ancak henüz kayıt aşamasında görevlinin "sosyal medyada ismi geçen mahkumları soruyorsanız onların hepsi başka hapishaneye sevk edildi" dediğini aktaran Yoleri, "Hangi hapishanelere sevk edildiklerini öğrenmek istediğimizde Karabük T Tipi, Akhisar T Tipi, Bolu T Tipi, Düzce T Tipi, İzmir 1 Nolu F Tipi, Manisa T Tipi, İzmir 2 Nolu F Tipi, Eskişehir H Tipi, Manisa Salihli T Tipi, Kütahya Tavşanlı T Tipi hapishanelerine sevk edildikleri öğrenilmiştir" dedi. 

GÖRÜŞÜLEN TUTSAK: SABRIMIZI ZORLUYORLAR
Olayın içinde olmamakla birlikte tanıklığı bulunduğu belirtilen bir tutsak ile görüşme sağlandığını söyleyen  Yoleri, raporda yer alan verileri şöyle aktardı: "Mahpus anlatımında; sesleri duyduklarını ve iki kişinin ters kelepçeli halde ve 20 kadar infaz koruma memurunun arasında kötü muamele edilerek götürüldüğünü gördüklerini belirtmiştir. Devamında ise; genel olarak tüm mahpuslara yönelik bilinçli olarak kötü muamele ve yoğun baskı uygulandığını, baskı nedeniyle büyük bir gerginlik yaşandığını, her an yeni bir gerginlikle karşı karşıya bırakıldıklarını, bugün böyle ama yarın nasıl olacak bilemediklerini, patlama noktasında olduklarını ama sabretmeye çalıştıklarını belirtmiş, 'sabrımızı zorluyorlar' demiştir.

'HAPİSHANE GÖRÜŞMEK İSTEMEDİ'
Hapishane idaresi ile görüşme talebimiz üzerine; toplantıda oldukları ve toplantının geç biteceği bildirilmiştir. Toplantı bitimini bekleyebileceğimiz bildirilerek görüşme talebimizde ısrarımız üzerine 17.00 sonrasında da görüşme imkanı olmayacağını, iş yoğunluğu nedeniyle randevu da veremeyeceklerini söylemeleri üzerine saat 17.00 gibi hapishaneden ayrılınmıştır.

'KAYGILARIMIZ ARTMIŞTIR'
Kamuoyuna yansıyan bilgiler, ses kayıtları, fotoğraflar, mahpus yakınlarının açıklamaları ve heyetlerin raporlarına ve Cumhuriyet savcılığının soruşturma başlatıldığına dair açıklamasına rağmen olaya karışan görevlilerin halen açığa alınmamış olması, resmi makamların olaya dair tatmin edici bir açıklama yapmayıp iddiaları yalnızca reddetmesi, olayda adı geçen 10 mahpusun alelacele 10 ayrı hapishaneye sevk edilmiş olması, hapishane idaresinin görüşme talebimize olumsuz cevap vermiş olması; olayın üzerinin örtülmeye çalışıldığı izlenimi yaratmıştır. Nitekim sonrasında, sevk edilen mahpusların, ailelerine 'burada da risk altındayız, basına daha fazla açıklama yapmayın' dedikleri öğrenilmiştir. Ayrıca, görüşme yapılan mahpusun hapishane koşullarına dair verdiği  bilgiler, hapishanede infaz koşullarından kaynaklı gerginliklerin artarak devam edeceğine dair kaygılarımızı artırmıştır.

'OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Sonuç olarak; Olaya ilişkin etkin soruşturma yürütülmesi, söz konusu olaya karışan infaz koruma memurlarının ve hapishane yönetiminin soruşturma süresince açığa alınması, sorumluların tespit edilerek cezalandırılmalarının sağlanması, sürecin şeffaf yürütülmesi ve her aşamada kamuoyunun bilgilendirilmesi, hapishanelerin sivil izleme heyetlerinin inceleme ve denetimine açık hale getirilmesi için yetkililere açık çağrıda buluyor, heyetimizin olayın takipçisi olacağını duyuruyoruz."