7 Mayıs 2024 Salı

Hewler'de gözaltına alınan heyet açlık grevine başladı

Türk devletinin Güney Kürdistan'da yürüttüğü operasyonlara ve KDP'nin tutumuna ilişkin Irak Federe Kürdistan Bölgesi'nde temaslarda bulunmak isteyen heyet, Hewler'de gözaltına alındı. 5 kişilik heyet açlık grevine girdi.

Türkiye'nin 23 Nisan'da Güney Kürdistan'da başlattığı operasyon ve KDP'nin tutumuna ilişkin Irak Federe Kürdistan Bölgesi'ne giderek temaslarda bulunmak isteyen heyetin 5 üyesi Hewler'de gözaltına alındı. Hewler Havaalanı'nda tutulan Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) Eşbaşkanı Demir Çelik, Alican Yıldırım, Cemal Demir, Rabia Baldemir ve Mutlu Tatar'dan oluşan heyet, KDP asayişi tarafından alıkonuldu. Kürt siyasetçilerinin Salı gününe kadar havaalanında tutulacağı belirtildi.

SİYASETÇİLER AÇLIK GREVİNDE
5 kişilik heyet, KDP'nin bu tutumunu protesto etmek amacıyla açlık grevine başladı. ANF'ye konuşan FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik, Kürtler arası savaşı kabul etmediklerine dikkat çekmek, diyalog için birçok riski göze alarak Federe Kürdistan'a geldiklerini ve bunun bedelinin bu olmaması gerektiğini belirtti. Çelik, "Bu iyi niyetimizi ve çabamızı boşa düşüren, kriminalize eden ve ülkemize girmemizi engelleyenleri protesto etmek amacıyla açlık grevi başlattık" dedi.

ALMANYA'DA GÖZALTI
Öte yandan Almanya'dan Irak Federe Kürdistan Bölgesi'ne gitmek isterken gözaltına alınan heyet üyeleri de hala gözaltında. Irak Federe Kürdistan'ın başkenti Hewlêr'de temaslarda bulunmak üzere gittikleri Düsseldorf Havaalanı'nda gözaltına alınan 27 kişilik heyette bulunan 7 kişiye yurtdışı yasağı getirilirken, heyetin diğer üyelerinin gözaltı işlemleri sürüyor.

Alman polisinin "Türkiye ile ilişkiler olumsuz etkilenebilir" gerekçesiyle gözaltında tuttuğu heyet, duruma tepki gösterdi.

HEWLER'DE SINIR DIŞI
Ayrıca Almanya ile eş zamanlı Hewlêr Havaalanı'nda Die Linke (Sol Parti) Milletvekili Hakan Taş, KDP asayişi tarafından gözaltına alınmış ve daha sonra sınır dışı edilmişti. 

TAŞ: PASAPORTUM ALINDI, SORGULANDIM
Artı Gerçek'e konuşan Taş, "Dün gece Erbil Havalimanı'na indim. Havalimanında bulunan sorgulama odasına götürüldüm. Burada pasaportum alındı. Sorguya çekildim. Biri polis diğerleri sivil olmak üzere iç kişi tarafından sorguya alındım. Ne için geldiğim ve kimlerle görüşeceğim soruldu. Bütün bu uygulamalara Türkiye'deki havalimanlarından alışığım ancak buraya ilk kez geliyorum ve bu tutumdan dolayı açıkçası şoktayım" dedi.

Kendisinin Almanya'daki heyetle bölgeye gitmediğini hatırlatan Taş, 14 Haziran'da burada bir basın toplantısı düzenlenmeyi planlanıyor. Taş, "Şimdi olacak mı bilemiyorum. Sol Parti olarak savaş olan yerlere silahlar gönderilmesin diye talebimiz var. Yıllardan beri savaş yaşamış bir bölgeye özgürlüklerin gelmesi herkesin desteklenmesi gerektiği bir durum. Ben de söz konusu buı barış talebinin arkasında durmak istedim. Barıştan başka bir alternatifimiz yok. Barışı savunmak tüm insanlığın görevi olmalı. Duyarlı siyasetçiler de bu yönde adımlar atmalı" şeklinde konuştu.

Heyet, Irak Federe Kürdistan Bölgesi'ne giderek, Türkiye'nin Güney Kürdistan'daki operasyonlarına ve KDP'nin tutumuna ilişkin bir dizi temaslarda bulunacaktı. Heyetin programında, KDP Genel Başkanı Mesut Barzani ve Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ile görüşme de vardı.