5 Mayıs 2024 Pazar

Hesekê'de kadınlar savunmada: Rojava sahipsiz değil

IŞİD’in Hesekê’ye yönelik saldırılarına karşı topraklarını savunan HPC-Jin üyeleri, "Topraklarımızı terk etmeyeceğiz" derken, anneler de "Günlerce dışarıda kalsak da savaşçılarımızı destekleyeceğiz" dedi. 

IŞİD’in 20 Ocak'ta Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê kantonuna yönelik gerçekleştirdiği saldırının ardından Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) başlattığı operasyonlar zaferle sonuçlandı. QSD Genel Komutanlığı yaptığı açıklamada, Sina Cezaevi ve Hesekê’nin IŞİD’ten kurtarıldığını duyurdu.

QSD saldırılara karşı toplumu savunurken, Qamişlo-Rojava’da Toplumsal Savunma Güçleri-Kadın (HPC-Jin) çatısı altında örgütlenen kadınlar da bu saldırılara sessiz kalmadı.

'TOPRAKLARIMIZI TERK ETMEYİZ'
NUJİNHA’ya konuşan HPC-Jin üyeleri, "Topraklarımızı terk etmeyeceğiz" dedi.  Qamişlo’nun Qedurbeg mahallesinden olan HPC-Jin üyesi Xalya Hisen, IŞİD’in son saldırısına karşı mahallelerini savunmak için alanlara çıktıklarını belirtti, "Biz kadınlar toplumumuzu savunacağız ve koruyacağız" vurgusu yaptı. Kadınlar, uluslararası güçlerin sessizliğine "Neden sessizler?" diye  tepki gösterdi.

'ROJAVA SAHİPSİZ DEĞİL'
"Sadece askerler ülkelerini savunmaz aynı zamanda halkında toprağını koruması ve savunması gerekir" diyen Hisen, şöyle devam etti: "Bugün hepimizin kendi topraklarını savunması gerekir. Herkeste silah olmayabilir ama kısıtlı imkanlarla da olsa herkesin devrim kazanımlarına sahip çıkması gerekir. Rojava sahipsiz değil. Rojava’nın genç kadın ve erkekleri topraklarına sahip çıkıyor. Savaş çanları çaldığı zaman hepimiz toprağımızı savunmak için canlanıyoruz. Türk devleti onun zulmüne boyun eğmeyeceğimizi bilsin. Herkesin birlik olup toprağını savunması gerekir."

HPC-Jin üyesi İman Eli de, "Savaş Hesekê’de çıkmış olabilir ama bizlerin her karış toprağımızı korumamız gerekir" diyerek savunmanın devam edeceğini dile getirdi. Uyuyan çete hücrelerine karşı uyarılarda bulunan İman Eli, "Her zaman toplumu koruyoruz ama böyle süreçlerde kadınların rolünün önemi daha da anlaşılıyor. Kuzey ve Doğu Suriye’deki herkesin toprağına sahip çıkmasını istiyoruz" dedi.

ANNELER DİRENİŞTE
Annelerden Hediye Musa ise, "Çocuklarımızın yolundan gidiyoruz. Günlerce hatta yıllarca dışarıda kalsak da savaşçılarımızı destekleyeceğiz. Savaşçıların anneleri olarak bizlerde direnişin içindeyiz" ifadelerini kullandı.