9 Mayıs 2024 Perşembe

Hesekê'de iki kadın katledildi

Hesekê'de Til Şeyir Beldesi Eşbaşkanı Seda Feysel El Hermas ve Yardımcısı Hind Letif El Xidar, kaçırılarak katledildi. Katliamı, IŞİD üstlendi. Kadınların katledilmesini Sara Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Örgütü ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Kadın Konseyi yaptıkları açıklamalarda kınadı.

Hesekê Kantonu'nun güneyinde yer alan Deşîya'ya bağlı Til Şeyir Beldesi Eşbaşkanı Seda Feysel El Hermas ve Yardımcısı Hind Letif El Xidar, 22 Ocak'ta kaçırılarak katledildi.

Sara Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Örgütü, Qamişlo'nun Siyahi Mahallesi'nde bulunan merkezleri önünde yaptıkları eylemde katliamı kınadı. Eylemde konuşan Sara Örgütü Hukuk Danışmanı Neda Melki, "Kadın yaşamın ve aydınlığın meşalesidir. Kadınlar şiddetin ilk hedefi haline getirilmiş. Her gün onlarca kadın kaçırılıyor, cinsel istismara maruz kalıyor, şiddet görüyor, öldürülüyor. Tüm bunları kadınları korkutmak ve bir araç olarak kalmaya devam etmesi için yapılıyor" dedi.

El Hermas ve El Xidar'in katledilmesini kınayan Melki, "Hedef aldıklarınız, onur mücadelecileri ve özgürlük sloganını haykıranlardı. Kanlarının yerde kalmayacağının sözünü veriyoruz" diye konuştu. 

ÖZERK YÖNETİM'DEN KINAMA
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Kadın Konseyi de yaptığı yazılı açıklamayla katliamı kınadı. Özerk yönetim düşmanlarının amacının kadın özgürlüğünü ortadan kaldırmak olduğu belirtilen açıklamada, katledilen kadınların ailelerine baş sağlığı dileyerek, Suriye'de huzurun ve barışın sağlanması için bu projeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Kuzey ve Doğu Suriye halkları özgürlükleri, huzurları ve güvenlikleri için mücadele eden DSG güçleri IŞİD çetelerini ve hücrelerini yok etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Kadınlar IŞİD çetelerine yanıt vermek için askeri alanlarda yerlerini aldılar. Diğer yandan Özerk Yönetim içerisinde kadınlar rollerini oynayarak siyasi, ekonomi ve yönetimlerde kendilerini ispat ettiler.

"Özerk Yönetim projesinin düşmanları, amacı kadın özgürlüğü olan bu projeyi ortadan kaldırmak istiyorlar. Bundan dolayı da Özer Yönetim'de yer alan kadınlar sürekli hedef oluyor. Cuma günü Til El Şayir nahiyesinde gerçekleşen katliam da bunun örneğidir. Meclis Eşbaşkanı ve yardımcısı kimliği belirsiz kişilerce kaçırıldı ve katledildi. Çetelerin kirli tarihine bir suç daha eklendi. Bu katliam gösteriyor ki çetelerin bölgede herhangi bir varlıkları kalmamış, Kuzey ve Doğu Suriye'deki sivil siyasetçilere yönelerek kadın iradesini ve kadın gücünü hedefliyorlar.

"Her 2 yoldaşımıza yönelik işlenen suçu kınıyoruz. Ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Bölgede ve dünyada Demokratik Özerk yönetim projesini devam ettireceğimizin sözünü veriyor, bölgenin güven ve huzuru için çalışacağımızı belirtiyoruz. Bütün dünya halklarına, uluslararası kamuoyuna, insan hakları örgütlerine sesleniyoruz; kadınlara karşı işlenen suçları durdurun."

IŞİD ÜSTLENDİ
Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê Kantonu'nun güneyinde yer alan Deşîşaya'ya bağlı Til El-Şayir Beldesi'nin Eşbaşkanı Seda Feysel El Hermas ve Yardımcısı Hind Letif El Xidar 22 Ocak'ta kaçırılarak katledilmesini IŞİD üstlendi.