19 Nisan 2024 Cuma

'Her yer eylem alanı oldu'

İstanbul'daki 25 kasım yürüyüşüne polis saldırısını ETHA'ya değerlendiren Feride Eralp, kadınların sadece Tünel Meydanı'nı değil tüm Taksimi eylem alanına çevirdiğini belirtti.
25 Kasım'da birçok kentte sokağa çıkan kadınlar erkek-devlet şiddetine karşı yürüdü. İstanbul'da Taksim Tünel Meydanı'nda polisin saldırısına karşı kararlılıkla alandan ayrılmayan ve İstiklal Caddesi'nin her yerini eylem alanına çeviren kadınlar 'Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz' dedi.
 
Tünel Meydanı'ndaki polis saldırısını ve kadınların direnişini İstanbul 25 Kasım Kadın Platformu aktivisti Feride Eralp ETHA'ya değerlendirdi:
 
İstanbul Valiliği tarafından 25 Kasım yürüyüşünün yasaklandığına dair bir karar olmadığını belirten Eralp, eylemden önce poliisn Galatasaray Meydanı'nı basın açıklaması için hazırladığını ve alana gittiklerinde yürüyüş ile ilgili herhangi bir engelleme yapılacağı bildiriminde bulunulmadığını söyledi.
 
İçişleri Bakanlığı'nın kararı ile yürüyüşe başladıkları anda eylemin yasaklandığının kendilerine söylendiğini aktaran Eralp, "Biz buna hem şaşırıyoruz hem de şaşırmıyoruz. 25 Kasım'da poliisn kadınlara şiddet uygulaması son derece vahim bir durum" dedi.
 
KATİLLERİ ENGELLEMEYEN POLİS KADINLARI ENGELLEDİ
 
Dün polis amirinin kendilerine "40 bin kişilik teşkilatımız var ve sizi her durumda durdururuz" dediğini aktaran Eralp, "Keşke o 40 bin kişilik teşkilat bir kadının öldürülmesine engel olsa. O büyük teşkilatla defalarca darp raporu alan, suç duyurusunda bulunan kadının göz göre göre öldürülmesini engellemeyen politikası, kadını yok sayan bütçesi ile kadınların sesini kısmaya çalışan bir devlet gördük ve şaşırmadık elbette" diye belirtti.
 
HER YER EYLEM ALANI OLDU
 
Dün ki eylemi şimdiye kadar ki en kalabalık 25 Kasım eylemi olarak nitelendiren ve 5 binin üzerinde kadının katıldığını ifade eden Eralp, "Tünel Meydanı'na kadınlar sığmadı. Ne olursa olsun oradan gitmeyeceklerini söyleyen bir kadın kitlesi vardı. Gaz ve polis şiddetine rağmen dağılmadık. Taksim'in tüm sokaklarında kadınların coşkusu ve basın metnimizi okuyan seslerimiz vardı" diye kaydetti.
 
"Tek bir yeri değil Taksim'in tamamını eylem alanına çevirdiler. Vapurlar, toplu taşıma araçları her yer eylem alanı haline geldi. Bir kez daha kadın hareketine olan güvenimiz tazelendi. Biliyoruz ki bizim sesimiz yükselmeye devam edecek çünkü bizim mücadelemiz tam anlamıyla hayatta kalma mücadelesi" diyen Eralp, kadınların hayatının elinden alınmasına izin vermeyeceğini ifade etti.