19 Nisan 2024 Cuma

'Her 8 dakikada 1 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybediyor'

Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, pandeminin en ağır günlerini yaşadığımıza dikkat çekerek Türkiye'de her 8 dakikada bir kişinin Covid-19 sebebiyle öldüğünü söyledi.

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, Türkiye'de 8 dakikada 1 kişinin yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Türkkan, defin işlemlerini yapan belediyelerin verilerine göre ise ölümlerin daha da fazla olduğunun görüldüğünü söyledi.

Sağlık Bakanlığının son on iki gündür açıkladığı 28-29 bin civarındaki vaka sayılarının pandeminin başından beri dile getirdikleri gerçekleri doğrulandığına işaret eden Türkkan "Vaka sayılarının açıklanmasıyla Türkiye bir gecede Avrupa'da en yüksek vaka sayısına sahip ülke oldu. 27 Kasım itibarıyla da dünyada günlük en çok vaka açıklayan dördüncü ülke konumuna geldik" dedi. Tıp öğretiminde vakanın (olgu) hasta anlamında kullanıldığını, Bakanlığın 29 Temmuz'dan itibaren yaptığı bu ayrımın yanlışlığını yineleyen Türkkan "Zor kazanılan ama kolay kaybedilen güven duygusu bizi açıklanan bu yeni sayının ne kadar doğru olduğuna yönelik değerlendirme yapmaya yöneltiyor" diye konuştu.

YOĞUN BAKIM VE FİLYASYON EKİPLERİ YETMİYOR
Bursa'da meslektaşlarından hastanelerin ve yoğun bakımların dolu olduğuna yönelik bilgi aldıklarına vurgu yapan Türkkan "Hastaneye yatmak ya da yoğun bakıma alınmak için aracı olmamızı talep eden kişiler bizi aramaya başladı" dedi. Bir yandan yoğun bakımların dolu olmadığı açıklanırken bir yandan da yeni üniteler yapılmaya çalışıldığını belirten Türkkan, "Çocuk hastanesi yoğun bakımı yetişkin yoğun bakım hizmeti sunmak üzere düzenlendi. Filyasyon ekibi sayısı 200'ün üzerine çıktı, günde 20-30 yere gittiklerini duyuyoruz. Buna karşın sağlık personeli, yetişemediklerinden yakınıyor. Tüm bunlara karşın Sayın Bakanın hemen her konuşmasında Bursa'da hasta sayısının dikkat çekecek kadar arttığını söylemesi bizi üzüyor. Üzülüyoruz çünkü bu sözlerin korunulabilir bir hastalıktan Bursa'nın korunmadığı anlamına geldiğini biliyoruz" dedi.

'BİLMEDİĞİMİZ BAŞKA BİR SALGIN MI VAR?'
25 Kasım günü 168, 26 Kasım günü ise 174 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğinin açıklandığını belirten Türkkan "Bu rakamlar her 8 dakikada bir vatandaşın kovid-19 nedeniyle öldüğünü gösteriyor" dedi. Defin işlemlerini yürüten belediyelerden ise ölümlere ilişkin farklı sayılar açıklandığına dikkat çeken Türkkan "Önceki döneme göre daha fazla olan ölüm sayısına 'fazladan ölüm' diyoruz. İstanbul'da, Bursa'da bu fazladan ölümleri görüyoruz. Kayıtlarda fazladan ölümlerin hepsinin Covid-19 nedeniyle olmadığını, bulaşıcı hastalıktan kaynaklandığı belirtiliyor. Bu da bizi korkutuyor. 'Ölümlere neden olan başka bir salgın yaşıyoruz da bizim haberimiz mi yok?' sorusunu sormamıza neden oluyor. Hasta sayısının yaş, cinsiyet, coğrafi dağılımını bilmek istediğimiz ve sorageldiğimiz gibi sözü edilen bulaşıcı hastalığın ne olduğunu da bilmek istiyoruz" diyerek pandemi savaşının olmazsa olmazının doğru veriye ulaşmak olduğunu söyledi.