4 Mayıs 2024 Cumartesi

Hendek davasında sanık avukatı: Müvekkilimin kusuru yok

Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 7 işçinin hayatını kaybettiği davanın 3 gün sürecek karar duruşması görülüyor. Sanık A.R.E.C.'nin avukatı Ali Talip Çankaya müvekkilinin kusurunun olmadığını öne sürdü. Mahkeme heyeti, yarın sanık ve avukatlarının esasa ilişkin beyanlarını almaya devam edecek.

Sakarya Hendek'teki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 7 işçinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı patlamanın ardından aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 5'i tutuklu 7 kişi hakkında açılan davanın karar duruşması Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Duruşmanın 3 gün sürmesi bekleniyor. 

Davada fabrika sahibi Yaşar Coşkun ile genel ustabaşı Hasan Ali Velioğlu tutuklu yargılanıyor.

Ferizli ilçesindeki Sakarya Ağır Ceza Mahkemeleri duruşma salonundaki davanın 7. ve karar duruşması, sabah saatlerinde başladı. Fabrikada katledilen işçilerin aileleri, avukatlar ve davayı takip etmek isteyen demokratik kitle örgütleri temsilcileri duruşma salonu önünde toplanıp basın açıklaması yaptı.

ATALAY: GÖZ GÖRE GÖRE GELEN BİR CİNAYET
Söz alan Avukat Can Atalay Türkiye'de işçi canının en ucuz maliyet kalemi olarak görüldüğünü ifade ederek "Göz göre göre gelen bir cinayet. Olası kasttan aşağısı olamaz. Bir sanık düşünün, geçtiğimiz hafta tüm işçileri aradı, parayla satın almaya kalktı” diye vurguladı.

'GÜVENLİK' ADI ALTINDA POLİS ABLUKASI
Açıklama sonrası duruşma solununa girmek isteyen çok sayıda kişi “güvenlik” adı altında polis ablukasında içeriye girdi. Mahkeme heyeti tarafından hazırlanan listede ismi bulunmayan kişiler duruşma salonuna alınmadı.

KARAR ÇIKMASI BEKLENİYOR
Önceki duruşmaya SEGBİS üzerinden katılan tutuklu sanıklar bu kez duruşmada mahkeme salonunda hazır bulundu. Önceki duruşmada savcının mütalaasını açıklamasıyla birlikte, tarafların savunmalarını yapmasının ve mahkeme heyeti tarafından istenen belgelerin teslim edilmesinin ardından 2'si tutuklu 7 sanık hakkında verilecek cezanın açıklanması bekleniyor.

SABOTAJ İHBARI YOKMUŞ
Mahkeme heyeti, önceki duruşmalarda sanıklar ile avukatlarının patlamanın sabotajdan kaynaklandığını iddia etmesi üzerine, Milli İstihbarat Teşkilatı'na yazı yazarak bilgi istemişti. MİT'ten mahkemeye verilen cevapta, patlamayla ilgili kendilerine ulaşan sabotaj ihbarı olmadığı belirtildi.

Aralarında A sınıfı iş güvenliği uzmanı, kimya mühendisi, inşaat mühendisi ve bilgisayar mühendisinin bulunduğu 7 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda ise fabrika yetkililerinin elektrik tesisatı, depolama alanlarının güvenliği, fabrika yetkililerinin risk değerlendirmesi, işçi sağlığı ve güvenliği gibi birçok alanında kusurlarının olduğu belirlenmiş ve hazırlanan rapor mahkeme heyetine sunulmuştu. Ayrıca bilirkişi raporunda fabrikada gerçekleşen 4 ayrı patlamadan biri olan misket deposundaki patlamanın 13 bin 396 kilogram TNT'ye (5700 kilo gök bombası) eş değer miktarda patlama olduğu belirtilmişti.

'BURADA 1-2 GÜNLÜK BİR İHMALDEN BAHSETMİYORUZ'
Patlamada hayatını kaybeden Muhammet Seyfi Çanakçı'nın yakını avukat Gülşen Uzuner, "Burada bir iki günlük bir ihmalden bahsetmiyoruz. Üretim için hiçbir güvenlik önlemi almadan patlayıcıyı yığmış, kaçak patlayıcı depolamışsınız. Siz bu sonucu tercih etmişsiniz. Bu dosya kapsamında vereceğiniz karar bilinçli taksir olamaz. Muhtemel kast suçundan cezalandırılması talebimizi yineliyoruz" dedi.

'YÜZEYSEL BİR YARGILAMAYLA DOSYA KARARA ÇIKARILIYOR'
Sanık A.R.E.C.'nin avukatı Ali Talip Çankaya ise "Yüzeysel bir yargılama yapılarak dosya karara çıkarılmaktadır. Patlamanın asıl nedeni belli değildir. Öne sürülen tüm iddialar tek tek çürütülmüştür. İddia makamının mütalaasını kabul etmiyoruz. Çelişkilere rağmen dosya karara çıkarılamaz. Müvekkilin beraatını ve lehe olan hususların kullanılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

MAHKEMEDEN EK SAVUNMA SÜRESİ
Sanık A.R.E.C.'nin avukatı Mehmet Mangıroğlu da müvekkilinin bir kusurunun olmadığını öne sürerek "İfadelerden patlamayı işveren ve işverenlerin faaliyetlerine mal etme çabası mevcuttur. Müvekkilin beraatını ve lehe olan hususların kullanılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti, 7 sanık için 7'şer kez "muhtemel kastla ölüme sebebiyet verme" ve 107'şer kez "muhtemel kastla yaralamaya sebebiyet verme" suçlarından ek savunma hakkı verdi. Konuya ilişkin söz alan sanık avukatları, bu suçlamaya ilişkin savunmalarını hazırlamak için ek süre talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, yarın sanık ve avukatlarının esasa ilişkin beyanlarını almaya devam edecek.