2 Mayıs 2024 Perşembe

Hemşire Sibel'in katledilmesi protesto edildi

Bağcılar'da hemşire Sibel Kavil'in erkek şiddetiyle katledilmesini protesto eden KESK İstanbul Kadın Meclisi, "Erkek şiddeti yargılanmalarında izlenen cezasızlık politikası, faillere yönelik iyi hal ve haksız tahrik indirimleri, kadın cinayetlerinin artmasında rol oynamaktadır. Bu ülkede kadına yönelik şiddet failleri cezalandırılmıyor, her bir cezasızlık haberi bir sonraki potansiyel faili cesaretlendiriyor" dedi. 

KESK İstanbul Kadın Meclisi, Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yapan hemşire Sibel Kavil'in aynı hastanede güvenlik görevlisi olarak çalışan Cumali Varan tarafından öldürülmesini protesto etti.

Hastane önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, "Kadın cinayetlerine, erkek şiddetine ve erkek adalete karşı sokaktayız. Kadın cinayetlerine acil önlem alınsın" pankartı açtı. Eylemde sık sık "Kadın cinayetleri politiktir" sloganı atıldı.

'ERKEK EGEMEN SİSTEMİN HAKİM KILINMASI ŞİDDETİ DAHA DA ARTIRIYOR'
KESK İstanbul Kadın Meclisi adına SES Bakırköy Şube Eşbaşkanı Nezahat Altınsoy Özen basın metnini okudu. Özen, "İki gün önce bu hastanede çalışan sağlık emekçisi arkadaşımız Sibel Kavil, yine bu hastanede çalışan güvenlik görevlisi Cumali Varan tarafından katledilmiştir. Kadınlar her gün işte, sokakta, evde, tanıdığı/tanımadığı erkekler tarafından şiddete uğruyor, öldürülüyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en ağır sonuçlarından biri olan kadına yönelik şiddet ülkemizde gün geçtikçe kadınların yaşamını daha fazla kuşatma altına alıyor. Devlete önleme, koruma ve etkili soruşturma sorumluluğu yükleyen İstanbul sözleşmesinin feshiyle erkek egemen zihniyetin hakim kılınması, sistematik erkek şiddetini daha da tırmandırıyor" dedi.

'KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR'
Koruyucu ve önleyici tedbirleri hayata geçirme yükümlülüğü bulunan iktidarın sorumluluğunu yerine getirmediği için kadın katliamlarının artığının altını çizen Özen, "Siyasi iktidar kadınların ve toplumun tüm haklı itiraz ve protestolarına rağmen İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesi başta olmak üzere kadın erkek eşitsizliğini savunan, erkek şiddetini ve ayrımcılığı derinleştiren politikalarla birbiri ardına yaşanan kadın cinayetlerine zemin yaratmaktadır. Erkek şiddeti yargılanmalarında izlenen cezasızlık politikası, faillere yönelik iyi hal ve haksız tahrik indirimleri, kadın cinayetlerinin artmasında rol oynamaktadır. Bu ülkede kadına yönelik şiddet failleri cezalandırılmıyor, her bir cezasızlık haberi bir sonraki potansiyel faili cesaretlendiriyor. Bir kadını, bir çalışma arkadaşımızı daha kaybetmeye sabrımız yok. Bizler biliyoruz ki kadın cinayetleri politiktir" ifadelerini kullandı.