5 Mayıs 2024 Pazar

Helin Bölek polis şiddetiyle defnedildi

Ölüm orucu direnişinde ölümsüzleşen Helin Bölek'in cenazesi Okmeydanı Cemevine getirilmesi polis tarafından engellendi. Helin'in cenazesi Feriköy Mezarlığı'na götürüldü. Mezarlığa girmeye çalışan kitleye de polis biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı.

Ölüm orucu direnişinin 288. gününde ölümsüzleşen Grup Yorum üyesi Helin Bölek için yapılmak istenen cenaze töreni ve anma programı polisler tarafından engellendi. Polis, İdil Kültür Merkezi ve Okmeydanı Cemevi'ne giden yolları kapatarak girişleri engelledi. Bunun üzerine çok sayıda kişi sloganlar eşliğinde polis ablukasına tepki gösterdi.

Polisin saldırısı ve engellemelerine rağmen Helin Bölek'in uğurlamasına aralarında ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, SKM MYK Üyesi Ezgi Bahçeci, BEKSAV Eş Başkanı Canan Kaplan, SGDF Eş Başkanları Alev Özkiraz ve Deniz Bahçeci'nin de olduğu çok sayıda kişi katıldı.

CENAZE ARACI NURTEPE'DE DURDURULDU 
Sabah erken saatlerinde Sarıyer ilçesi Küçük Armutlu Mahallesi'nde  bulunan Grup Yorum Direniş Evi'nden Okmeydanı'nda bulunan Cemevi'ne getirilmek üzere çıkarılan Helin Bölek'in cenazesi  Nurtepe Kavşağı'nda durduruldu. Nurtepe Silahtar Ağa Caddesi üzerinde durdurulan cenaze aracının şoförü ile Helin Bölek'in ailesini taşıyan servis aracının şoförü gözaltına alındı.

Cenazenin direkt Feriköy Mezarlığı'na götürülüp defnedilmesini isteyen polise karşı çıkan Helin'in ailesi ve avukatları Okmeydanı'nda bulunan Cemevinde cenaze töreni yapılması ardından Feriköy Mezarlığı'na götürüleceğini söyledi.

Yapılan görüşmelerin ardından Helin'in cenazesi Feriköy Mezarlığı'na doğru yola çıktı. Cenaze konvoyuna zırhlı araçlar eşlik etti.

Okmeydanı Cemevi'nde bir araya gelen yüzlerce kişi Grup Yorum şarkılarını söyleyerek, "Şehit namirin", "Şehit Helin Bölek ölümsüzdür", "Ölüm orucu direnişimiz onurumuzdur", "Türküler susmaz, halaylar sürer" sloganları atıldı.

Cenazenin Feriköy Mezarlığı'na götürüleceğinin duyurulmasının ardından kitle mezarlığa doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin önü polisler tarafından kesildi. Bu duruma tepki olarak ise oturma eylemine başlandı. Eylemine müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.Mezarlığı ablukaya alan polis, törene katılmak isteyenlere izin vermedi.

CENAZE MEZARLIKTA YIKANDI
Cenaze aracı ile ona eşlik eden tek bir aracı mezarlığa alan polisler, cenazenin defnedilmesini istedi. Aile ise cenazelerini yıkamadıklarını bu nedenle Okmeydanı Cemevi'ne götürüp yıkadıktan sonra defin edeceklerini söyledi. Ailenin talebini kabul etmeyen polis, cenazenin defin edilmesini söyledi. Bunun üzerine aile cenazeyi yıkamadan mezarlığa götürdü. Mezarlığa seyyar gasilhane getirilerek cenaze yıkanma işlemi yerine getirildi. Ardından Helin Bölek defnedilebildi.

MEZARLIKTA KİTLEYE POLİS SALDIRISI
Mezarlığa girmek isteyen ve "Türküler susmaz halaylar sürer", "Katil devlet hesap verecek", "Helin Bölek ölümsüzdür" slogan atan kitleye polis biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı. Saldırının ardından en az 4 kişi gözaltına alındı.