18 Mayıs 2024 Cumartesi

HDP'ye yönelik faşist saldırı Diyarbakır'da yürüyüşle protesto edildi

İzmir'de gerçekleşen faşist saldırı Diyarbakır'da protesto edildi. "Direne direne kazanacağız", "HDP halktır halk burada" sloganları atan kitlenin eylemi devam ediyor.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ile demokratik kitle örgütü temsilcisinin katılımıyla PHKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit ve hapishanelerde süren açlık grevlerine ilişkin yapılacak eylem, bu sabah HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik saldırı ve Deniz Poyraz'ın katledilmesi nedeniyle eylemin içeriği değiştirildi.

Diyarbakır'da kitlesel yapılmak istenen eylemi polis engellemek istedi. Sanat Sokağı'nda bir araya gelen eşbaşkanlar ve milletvekillerin, açıklama yapması polislerce engellenirken, Sanat Sokağı'na çıkan Şair Sırrı Hanım ve Cami sokakları polis bariyerleriyle giriş çıkışlara kapatıldı. Sanat Sokağı çevresine yüzlerce polis zırhlı araçlarla konumlandırıldı. HDP Yenişehir ilçe binası da polis ablukasına alındı. 

YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ
Halkın açıklamanın yapılacağı Sanat Sokağı'na girişine izin verilmezken, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, TJA aktivistleri, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP bölge milletvekilleri Pero Dündar, Remziye Tosun, Dersim Dağ, Hişyar Özsoy, Ayşe Acar Başaran ve İmam Taşçıer ile Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Sanat Sokağı'nda yürüyüşe geçti. Caddelerde toplanan halkın da katıldığı kitle, Gevran Caddesi'ne "Direne direne kazanacağız", "HDP halktır halk burada" sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

MİLLETVEKİLLERİ DARP EDİLDİ
Gevran Caddesi üzerinde polis kitleye saldırdı. Saldırıda yere düşen Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun kolundan yaralanırken, bazı milletvekilleri de polislerce darp edildi. Yürüyüşe devam eden kitle, Gevran Caddesi üzerinden polislerce çembere alındı.

ABLUKAYA RAĞMEN SÜRÜYOR
Kenttin farklı noktalarında eylemler devam ederken, çembere alınan gruptan bir kişi baygınlık geçirdi.