18 Mayıs 2024 Cumartesi

HDP'ye saldırı birçok kentte protesto edildi: Sorumlu faşist devlettir

HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz'ın katledilmesi birçok ilde protesto edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne yönelik silahlı saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz'ın katledilmesi birçok ilde yapılan eylemlerle kınandı.

BURSA
HDP Bursa İl Örgütü, Fomara Meydanı'nda eylem yaptı. "İktidarın kirli eylemlerine ve gözdağına teslim olmayacağız-Mafya düzenini yıkacağız" pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını HDP Bursa İl Eşbaşkanı Ceylan Erdoğan okudu.

Erdoğan, "Halkların bu talan ve yağma düzenine karşı birlikte yürüttükleri devrimci direnişçi mücadeleye yenilecektirler. İktidarın kirli eylemlerine ve gözdağına teslim olmayacağız. Faşizmi yeneceğiz, mafya düzenini yıkacağız. Eşitlikten, özgürlükten, kardeşlikten ve barıştan yana olanlar olarak omuz omuza mücadelemizi büyüteceğiz. Savaş, rant, talan ve kürt düşmanlığıyla yönetilen mafya düzenini yıkacağız" dedi.

Erdoğan "Kürt halkı da, kadınlar da, gençlerde sosyalistler de hep ayakta kalacak. Bu mücadeleden de hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Mafya düzenleri yıkılana kadar, bu çeteler bu coğrafyadan yok olup gidene kadar hep birlikte mücadeleye, direnişe devam edeceğiz” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından oturma eylemine geçildi. Eylemde "Faşizme karşı omuz omuza", "Deniz Poyraz ölümsüzdür", "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.

Oturma eyleminin ardından HDP parti binasına doğru yürüyüşe geçildi. Polisin engelleme girişimlerine rağmen, kitlesel bir şekilde yürüyüş gerçekleşti. Bu esnada faşistlerin saldırısı gerçekleşirken, bir kişi de gözaltına alındı.

VAN
Van'da yapılan eylemde saldırı kınandı. HDP il binası önünde yapılan açıklamaya DBP, TJA, STAR Kadın Derneği, DİSK, KESK, ÖHD, TUHAY-DER, Van-Hakkari Tabip Odası ile çok sayıda kişi katıldı. 

HDP Çaldıran ilçe Eşbaşkanı Gönül Uzunay, aylardır AKP'li Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı, iktidar yetkilileri ve iktidar ortağı MHP tarafından partilerinin hedef gösterildiğini hatırlattı. Bunun sonucunda sabah saatlerinde bir katliamın gerçekleştiğini belirten Uzunay, "Katile uzun bir süre müdahale edilmemiş ve saldırıda parti çalışanımız Deniz Poyraz yoldaşımız maalesef katledilmiştir. Bu saldırı sadece HDP'ye ve HDP'lilere veya Kürtlere yönelik olarak ele alınırsa eksik değerlendirilmiş olacaktır. Bu saldırı saray merkezli yargının partimizi kapatmaya yönelen saldırının bir devamıdır. Bu katliam partimize her gün saldıran ak provokatörlerin bir faaliyetidir. Bu saldırı, kendisi mafya ile iç içe olduğu açığa çıkmış yüce divanlık içişleri bakanının teşvik ettiği iklimin sonucudur. Kendi iktidarının devamı için ülkeyi içeride ve dışarıda yangın yerine dönüştüren AKP-MHP faşizmi, partimiz tarafından, bugün İzmir'de işlenen cinayetin azmettiricisi olarak ele alınacaktır" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu istifaya çağıran Uzunay, "Parti binalarımızın önünde bu faşist ve halk düşmanı siyasetin taşıdığı provokatörlere karşı tahammül sınırımızın aşıldığını ve İzmir'de işlenen katliamın bu provokasyonlardan bağımsız olmadığını kamuoyuna duyuruyoruz. Bizler sadece İzmir'de değil her yerde bu katliamın hesabını sormak için, parti binalarımıza yönelen tüm provokatörlük ve saldırı girişimlerini durdurmak için ve bu halkımızın demokratik barış ve emek siyasetini sürdürmek için alanda olmaya devam edeceğiz. Bu karanlığa ve faşizme teslim olacağımızı sananlar tarihi bir yanılgı içinde olduklarını çok kısa sürede göreceklerdir" diye konuştu.

URFA 
HDP Urfa İl Örgütü de aynı saatlerde saldırıyı kınadı. İl binası önünde yapılan eyleme İstanbul ve Urfa Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, HDP il yöneticileri ve çok sayıda partili katıldı.

HDP İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz'ı anarak, "İzmir'de bir katliam gerçekleşti. Biz bunu kabul etmiyoruz. Sesimizi yükseltiyoruz. Mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz" dedi.

Öte yandan Urfa Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısı oturumuna katılan HDP Meclis üyeleri, saldırıya tepki göstererek oturumu terk etti.

ADANA
HDP Adana İl Örgütü de Deniz Poyraz katledilmesini İnönü Parkı'nda yaptığı açıklama ve oturma eylemiyle kınadı. "Susturamayacaksınız" pankartının açıldığı eylemde, HDK, CHP, EMEP, DAD ve İHD temsilcileri ile ve çok sayıda kişi katıldı.

Yapılan açıklamada saldırıyı kınayan HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, iktidarın tüm baskı, tutuklama, saldırı ve katliamlarına rağmen demokratik bir Anayasa ile cumhuriyet için mücadele edeceklerini, hiçbir saldırı ve katliamın kendilerini yıldırmayacağını söyledi. Ardından oturma eylemi yapan kitle alkış ve "Bijî berxwedana HDP'ê" ile "HDP halktır halk burada" sloganları attı. Grup eylemini, HDP İl Örgütü binasına kadar yürüyerek sonlandırdı.

Adana Kadın Platformu da, HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik saldırıyı ve parti çalışanı Deniz Poyraz'ın katledilmesini Atatürk Parkı'nda protesto etti. Platform üyesi Seda Yüce, "HDP'yi hedef gösterenler, saldırgana müdahale etmeyenler bu cinayetin ortağı! Deniz Poyraz'ın katili ve azmettiricilerini tanıyoruz. Bir kişi daha eksilmemek için susmayacağız. Ülkedeki antidemokratik ortamı yaratanlar bu saldırıya zemin hazırlamış ve Deniz Poyraz'ın ölümüne sebep olmuştur. Deniz Poyraz'ın yakınlarına ve mücadele arkadaşlarına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Tekçi, cinsiyetçi, eril devlet aklına karşı örgütlü kadın mücadelemizi büyüteceğiz" diye konuştu.

KOCAELİ
HDP Kocaeli İl Örgütü saldırıyı İnsan Hakları Parkı'nda yaptığı eylemle protesto etti.

"Faşizme karşı direnen halklar kazanacaktır. HDP halktır, susturulamaz" pankartının açıldığı eylemde yapılan açıklamada, "Partimize yapılan saldırılar ülkeyi yönetenlerin bilinçli ve programlı eylemlerin bir tezahürü ve sonucudır. Sorumluların yargılanmasının takipçisi olacağız" denildi.

HAKKARİ 
HDP Hakkari İl Örgütü, parti binası önünde saldırıya tepki gösterdi. HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, "Aylardır AKP'li Cumhurbaşkanı, devlet-mafya ilişkili İçişleri Bakanı, hükümet yetkilileri ve iktidarın küçük ortağı tarafından partimiz hedef gösteriliyor. İzmir'deki münferit bir olay değildir. Kobanê kumpas davasında vekillerimize yapılan saldırının devamıdır. AKP-MHP bunun azmettiricisidir. HDP'nin kapatılmasına yönelik saldırının bir parçasıdır. İçeride ve dışarıda sıkışmışlığın, iflasın sonucudur" dedi.

IĞDIR
HDP Iğdır İl Örgütü, parti binası önünde yaptığı açıklamayla saldırıyı kınadı. HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, saldırının asıl failinin HDP'yi hedef gösteren ve kriminalize eden AKP'nin olduğunu ifade kaydetti. Eksik, Kürt halkı ve demokrasi güçlerinin yapılan faşist saldırılara hiçbir zaman boyun eğmediğini vurgulayarak, "Daha önce de faşist iktidar tarafından Deniz'ler bizlerden koparıldı. Deniz'lerin faillerinden hesap sormak bizim boynumuzun borcudur. Kürtleri her gün ötekileştiren bu faşist iktidar yarın utanmadan çıkıp Kürtlerden oy isteyecek. Kürt halkı ise Kürt çocuklarını katleden zihniyete sahip olan AKP'yi çöpe gönderecektir" diye konuştu.

AĞRI
HDP Ağrı İl Örgütü önünde yapılan eylemde konuşan İl Eşbaşkanı Cemal Akar, barış ve demokrasi mücadelesinden asla vazgeçmeyeceklerini belirtti. İktidarın saldırının asıl faili olduğunu kaydeden Akar, "Zulüm politikalarına karşı asla boyun eğmeyeceğiz" dedi. Açıklama ardından kitle, "HDP halktır halk burada" ve "HDP susturulamaz" sloganları atıldı.

Öte yandan Doğubayazıt HDP İlçe Örgütü de açıklama yaparak, saldırıyı protesto etti.

BİTLİS
Bitlis'in Tatvan ilçesinde de HDP İlçe Örgütü, saldırıya tepki gösterdi. Parti binasında saldırıyı kınayan İlçe Eşbaşkanı Dijvar Ahmet Sağnıç, iktidarın HDP'yi hedef göstermesine tepki göstererek, saldırılara karşı susmayacaklarını belirtti.

MARDİN
Mardin Emek ve Demokrasi Güçleri, İzmir'de HDP binasına gerçekleştirilen saldırı ile Deniz Poyraz'ın katledilmesini kınadı. KESK Mardin Şubeler Platformu binası önünde toplanan kitle, "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Deniz Poyraz ölümsüzdür" sloganları attı. Platform adına açıklamayı yapan Derya Akyol, "HDP'yi, HDP'lileri ve kadınları hedef alan ırkçı, faşist saldırganlığa karşı birlik olmaya ve bir arada kardeşçe yaşamı savunmaya çağırıyoruz" dedi.

HDP Mardin İl Örgütü de, parti binasına "Destên xwe yê qirêj ji HDP'ê bikêşin" yazılı siyah pankart astı.

MALATYA
HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik silahlı saldırıda Deniz Poyraz'ın katledilmesi Malatya'da da protesto edildi. HDP İl Örgütü tarafından Emeksiz Caddesi'nde yapılan açıklamaya ESP, EMEP, Sol Parti, Pir Sultan Abdal Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileri de destek verdi. HDP İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, saldırıyı "Biz bu saldırıların arkasındaki güçleri ve bu saldırganları kullanan iradeyi çok iyi biliyor ve tanıyoruz" diyerek kınadı.

HATAY
Hatay'da siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz'ın katledilmesini protesto etti. Antakya Parkı'nda yapılan açıklamada konuşan Nihat Eraslan, Poyraz'ın katledilmesine tepki göstererek, "İktidar hedef göstermiş, tetikçileri yerine getirmiştir. Çatışma değil diyalog, savaş değil barış, diktatörlük-faşizm değil demokrasi isteyen herkesi HDP'nin yanında olmaya çağırıyoruz" dedi.

SAMSUN
HDP Samsun İl Örgütü de, İzmir'deki saldırıya tepki gösterdi. SYKP İl Örgütü binasında düzenlenen açıklamaya, Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri ve çok sayıda yurttaş destek verdi. "Susturamayacaksınız" pankartının asıldığı salonda konuşan HDP Parti Meclisi üyesi Nurcan Karasu, HDP'nin aylardır AKP'li Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı, iktidar yetkilileri ve MHP Genel Başkanı tarafından hedef gösterildiğini söyledi. Karasu, "HDP İzmir İl binasına yönelik katliam saldırısı sadece HDP'ye değil tüm halklara, işçilere, emekçilere, Kürt halkına, direnişi kırılamayan emekçi halklaradır" dedi. İktidarın kirli eylemlerine ve gözdağına teslim olmayacaklarını vurgulayan Karasu, "Saray Rejimi'nin karanlığını yıkmakta kararlıyız. Eşitlikten, özgürlükten, adaletten, kardeşlik ve barıştan yana olanlar olarak omuz omuza mücadelemizi sürdüreceğiz. Aynı zamanda bir kez daha bu ülkede katillerin aklanmasına izin vermeyeceğiz. Saldırıya karşı tüm devrimci demokratik kamuoyunu ve halkımızı, omuz omuza HDP etrafında kenetlenmeye ve faşizmin saldırganlığına 'Dur' demeye çağırıyoruz" diye konuştu.