6 Mayıs 2024 Pazartesi

'HDP'nin yürüyüşü meşru anayasal bir haktır'

HDP'nin Edirne ve Hakkari'de başlattığı "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü"ne ilişkin basın açıklaması yapan Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, "HDP'nin yürüyüşü meşru anayasal bir haktır. Bir kez daha iktidarı hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya yönelik politikalarına, baskılara, barışçıl gösteri, eylem ve etkinlikleri engellemeye son vermeye çağırıyoruz" diye belirtti.

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube binasında "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü"ne ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu dönem sözcüsü Doğan Hatun, "Son yıllarda devletin tüm kurumlarının AKP'nin ideolojisine ve programına göre hareket ettiği, bu doğrultuda AKP'nin işine gelen durumlar dışında Anayasanın rafa kaldırıldığı bir hukuksuzluk süreci içerisindeyiz. Yapılan düzenlemeler ve sivil darbe uygulamalarıyla valilik yetkilerinin anayasa ve yasalar üstü hale getirilmesiyle valiler kendilerini seçilmişlerin de üstünde görmektedir" dedi.

İktidarıın anti demokratik politikalarını eleştiren barolar, emek ve meslek örgütleri, sendikaların hedef alındığını vurgulayan Hatun, "Meclis'te kendilerinden başka hiçbir partinin sesinin çıkmadığı, çıktığında da fiziki güç dahil susturulduğu, tek sesliliğin hakim olduğu, Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklik yapılarak diğer partilere siyaset alanının kapatılmasının hedeflendiği bir ortam yaratmıştır" diye kaydetti.

HDP'nin "Darbelere Karşı Demokrasi Yürüyüşü"nün koronavirüs bahane edilerek engellemeye çalışılmasına tepki gösteren Hatun, "Pandemi olanca hızıyla devam ederken umarsızca ve kontrolsüzce tüm illeri açan, normalleşme adına salgında yeni bir dalga yaşanmasına neden olan iktidar, şiddet içermeyen, barışçıl bir eylemi engelleme adına nerdeyse ülkenin yarısında giriş çıkışları yasaklı hale getirmiştir" diye belirtti.

AKP iktidarı tarafından Türkiye'de muhalif olan her kesimin nefesinin kesilmek istendiğini vurgulayan Hatun, "Bugün toplumun büyük bir kesiminde yargıya güven diplerde seyrediyor, demokrasi ve adalet talebi çığ gibi büyüyorsa iktidara düşen kutuplaşmayı derinleştirmek, ekonomideki çöküşün yarattığı tepkiyi muhalif kesimlere yöneltmek, güvenlikçi politikalara hız vermek değil, demokrasi ve adalet talebinin gereğini yapmaktır" dedi.

Hatun, "Bizler emek ve meslek örgütleri olarak; geçmişten bugüne tekçi, otoriter, gerici politika ve uygulamalara karşı demokrasi, adalet, özgürlük ve barış talepli eylem ve etkinliklerin içinde yer almış, dayanışma içerisinde olmuşuzdur. HDP'nin yürüyüşü meşru anayasal bir haktır. Bir kez daha iktidarı hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya yönelik politikalarına, baskılara, barışçıl gösteri, eylem ve etkinlikleri engellemeye son vermeye çağırıyoruz" diye konuştu.