12 Mayıs 2024 Pazar

HDP'nin 'yasadışı' gösterildiği davada tahliye çıkmadı

Kandıra Cezaevi'nde 7 aydır tutuklu bulunan HDP eski PM üyesi Bülent Uyguner'e yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye çıkmadı. Bir sonraki duruşma 9 Temmuz'a ertelendi.

Kocaeli'nde Kasım 2019'da tutuklanıp cezaevine konulan HDP eski PM üyesi Bülent Uyguner hakkında "Örgüt üyeliği", "Örgüt propagandası", "Zincirleme olarak örgütü propagandası yapmak" ve  "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" iddialarıyla İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın ilk duruşması görüldü. Tutuklu yargılanan Uyguner, bulunduğu Kandıra 1'nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya bağlandı.
 
Uyguner'in avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada salgından kaynaklı fiziki mesafe kuralı uygulandı.
 
Kimlik tespitinin ardından geçilen yargılamada Uyguner'in savunması alındı. 10 sayfalık savunmasını mahkemeye yazılı olarak sunan Uyguner, siyasi parti faaliyetlerinin suçlamalara konu edildiğini söyleyerek, hakkındaki suçlamaları reddetti.
 
Uyguner, hakkındaki soruşturma Kocaeli'nde başlatılsa da Kocaeli Savcılığı'nın "yetkisizlik" kararı vererek dosyayı İstanbul'a gönderdiğini, İstanbul ve Kocaeli arasında gidip gelen dosyanın uzamasından kaynaklı mağdur edildiğini söyledi.
 
'DEVLET BİZİ HASMI GÖRÜYOR'
İddianamede iddia edildiği suçlamalardan kaynaklı yargılanmadığını dile getiren Uyguner, devletin kendisini hasım gördüğü için yargılandığını ve mahkemede olmasının bir tesadüf olmadığını ifade etti. Ülkenin tek adam rejimi ile yönetildiğini söyleyen Uyguner, iktidarın kendi gibi düşünmeyen aydın, yazar, gazeteci, siyasetçileri, kendisine boyun eğmeyen herkesi tutuklayarak yargıladığını belirtti.
 
45 yıldır Türkiye'de siyaset yaptığını söyleyen Uyguner, bu süre zarfında birçok darbe, sıkıyönetim ve OHAL dönemi gördüğünü, normal dönelerde suç olmayan anayasal hakların olağanüstü dönemlerde suç sayıldığını ifade etti.
 
HDP İDDİANAMEDE YASADIŞI GÖSTERİLDİ

Uyguner, her anlamıyla yetersiz olduğunu belirttiği iddianamenin Türkiye'deki hukuk düzeyini ortaya koyduğunu da dile getirdi. HDP'de siyaset yaptığı için suçlanmasının Türkiye adına utanç verici bir durum olduğunu söyleyen Uyguner, 6 buçuk milyon seçmenin oyunu alan HDP'nin Türkiye'nin 3'üncü büyük partisi olduğunu vurguladı. Uyguner, savunmasını tahliye talebinde bulunarak noktaladı.
 
Onun ardından söz alan avukatları ise, müvekkillerine yöneltilen suçlamaları kabul etmediklerini belirti. HDP'nin Türkiye yasalarına uygun kurulmuş bir parti olduğunu ancak iddianamede HDP'nin yasadışı bir parti gibi gösterildiğine dikkat çeken avukatlar, müvekkillerinin tahliyesini talep etti.
 
DURUŞMA ERTELENDİ
Savunmaların ardından iddia makamına söz alarak Uyguner'in tutukluluk halinin devam etmesini istedi. Ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Uyguner'in tutukluluk haline karar vererek duruşmayı 9 Temmuz tarihine erteledi.