20 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP'li vekiller inşa ettikleri taziye evi yıkılan Êzidî köyüne gitti

Kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılan Êzidî köyü Kaleli'ye (Efşe) gidenler arasında bulunan HDP'li vekil Feleknas Uca, yıkılan taziye evini de yeniden inşa edeceklerini belirtti.
Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Bagok Dağı kırsalındaki köyleri Kaleli'ye (Efşê) yıllar sonra geri dönen Êzidîlerin bir süre önce inşasına başladıkları taziye evi, bölgenin 'sit alanı' olduğu gerekçesiyle Kültür Bakanlığı'nın talimatı ile kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından önceki gün yıkıldı. Yıkım sonrası HDP'nin Êzidî Milletvekilleri Feleknaz Uca, Ali Atalan, Mehmet Ali Aslan ile Süryani ve Êzidîlerden oluşan kalabalık bir heyet köye gitti.
 
Heyet, yıkılan taziye evinin önünde basın açıklaması yaptı.
 
'HER ALANDA HESABINI SORACAĞIZ'
 
HDP'li Ali Atalan, gerçekleştirilen yıkıma dönük tepkisini "Afganistan'da nasıl ki Taliban Buda heykelini yıktı. Nasıl ki DAİŞ, Palmira'yı yıktı. Aynı zihniyet burada Êzidîlere ait taziye evini yıktı. Bu halk, bu insanlar hiçbir zaman kimseye boyun eğmedi, hiçbir zaman da eğmeyecekler. Burada kayyuma sesleniyorum. Sen bugün burayı nasıl yıktıysan sandıkta da halk iradesiyle seni o koltukta öyle yıkacak. Herkes bilsin ki hem hukuki yönde hem de demokratik boyutta bunun hesabı sorulacaktır" sözleriyle gösterdi.
 
MUHTAR: UNUTMAYACAĞIZ
 
Atalan'ın ardından konuşan köy muhtarı Ömer Yumuşak, gerçek anlamda hukukun olmadığı bir ülkede yaşadıklarını ifade etti. Hukuk sadece tek bir insana çalıştığını dile getiren Yumuşak, maruz kaldıkları bu durumu unutmayacaklarını söyledi.
 
'TAZİYE EVİNİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ'
 
Milletvekili Feleknaz Uca ise yaptığı konuşmada sürekli 'özgürlük' diyen bu devletin Êzidi halkına dönük yaklaşımının hiç değişmediğini kaydetti.
 
Uca, "Devlet burada yaşayan Êzidîleri hep 'X' olarak gördü. AKP hükümeti bu yaptığı ile özgürlük kavramını en iyi şekilde gösterdi, kendi eliyle bir taziye evini yıktı. Burada hak, hukuk, adalet nerede? Vali, kaymakam ve hükümetin bu durumda parmağı nedir? Burası sadece bir taziye evi, siyasi bir yer değil. Burada, bu ülkede tek bir Êzidînin bile başına bir şey gelse kayyum ve hükümet bundan sorumludur. Bugün bunun talimatını verenler iyi bilsin ki, halkımız bu anlayışa karşı direnmeye devam edecek. Bunun hesabını soracağımız gibi taziye evini de yeniden inşa edeceğiz" dedi.
 
'HESABINI EN İYİ SANDIKTA SORACAĞIZ'
 
HDP Mardin İl Eşbaşkanı Ali Sincar da yapılan zulmün hesabını sandıkta soracaklarını belirtirken, HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan da yaşananları bir Müslüman bir Arap olarak kınadığını dile getirdi.